Rovaniemi iz Zagreba


O putovanju


ROVANIEMI - Laponija, snježni dom Djeda Mraza

3 dana izravnim charter letom iz Zagreba!

Zrakoplovne pristojbe uključene u cijenu aranžmana!

Termin putovanja:

 • 08.12. - 10.12.2023. GARANTIRANO

Vrijednost više:

 • Izravan charter let iz Zagreba!
 • Zrakoplovne pristojbe uključene u cijenu!
 • Program od 3 dana, dovoljno vremena za sve aktivnosti
 • Odabir hotela 3* ili 4*
  • Arktička avantura u čarobnoj Laponiji
  • Noćna potraga za polarnom svjetlošću
  • Uključen posjet selu Djeda Mraza
  • Posjet arktičkom zoološkom vrtu
  • Nezaboravni haski safari
  • Uzbudljiva avantura na motornim saonicama

Predviđeni hoteli:


PROGRAM PUTOVANJA:

1. DAN ZAGREB – ROVANIEMI (fakultativni izleti: DNEVNA VOŽNJA SAONICAMA, LAPONSKI PIKNIK)

Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb 2 sata prije polijetanja zrakoplova. Prijava na let i polijetanje izravnog charter zrakoplova za Rovaniemi, grada na rubu Arktičkog kruga koji, zbog svojeg geografskog položaja, poznaje čak osam različitih godišnjih doba - svako od njih ima svoju specifičnu svjetlost, temperaturu i prirodne pojave. Grad je u obliku rogova sjevernog jelena projektirao slavni finski arhitekt Alvar Aalto. Odmah po dolasku odlazimo do sela Djeda Mraza. Osim vremena za okrijepu i shopping tu možete posjetiti i poštanski ured Djeda mraza, kolibu Bake Mraz, ured Djeda Mraza, farmu Djedovih pomoćnika kao i Snježni hotel od leda.

U poslijepodnevnim satima odlazak do hotela i smještaj. Nakon kraćeg odmora za one avanturističkog duha predlažemo izlet motornim saonicama (doplata) u srce laponske prirode! Taj zaista posebni safari (10-20 km) vodit će vas po putevima zamrznutih rijeka, zasniježenih šuma, dolina i brda, s kojih će vam se otvarati prekrasni vidici. Izlet traje dva sata tijekom kojega ćete dobiti zimsku opremu i toplo piće s keksiima, kao i vođenje na engleskom jeziku. Po povratku u hotel mogućnost večere (doplata – preporučamo). Navečer odlazak na večernji izlet i kampiranje uz potragu za jednom od najljepših nebeskih pojava, "sjevernom zorom" ili Aurorom Borealis (doplata – vidljivost fenomena zavisi od vremenskih uvjeta i ne utječe na provedbu samog izleta). Kraće kampiranje u prirodi uz logorsku vatru, tople napitke i laponski piknik uz priče o Laponskoj kulturi i legendama. Povratak u hotel u kasnim noćnim satima. Noćenje.

2. DAN ROVANIEMI (fakultativni izleti: ARKTIČKA AVANTURA, PARK DJEDA MRAZA, NOĆNA VOŽNJA SAONICAMA)

Nakon doručka, preporučujemo odlazak na poludnevnu „Arktičku avanturu“ (doplata), izlet koji je apsolutni hit na ovom programu i definitivno ono zbog čega ste i krenuli u Laponiju. Započinjemo posjetom farmi haskija i kraćom vožnjom saonicama (1 km, cca. 5-7 minuta) koje vuku ti razigrani psi. Saonice vuče 4 do 5 pasa, prava čarolija života na sjeveru. Arktička avantura se nastavlja posjetom farmi sobova, gdje će vam biti predstavljen način života i uzgoj ovih plemenitih životinja. Za kraj ćete i napraviti krug sobovskom zapregom (cca 800 m) i dobiti sobovsku vozačku dozvolu. Napomena - izlet je moguć i u obrnutom redoslijedu, zavisno od trenutne situacije! Povratak do hotela. Nakon kraćeg odmora poslijepodne predlažemo odlazak do zabavnog parka Djeda Mraza (doplata). Provedite nekoliko sati uz brojne atrakcije i radionice, prošećite arktičkim podzemljem, pomognite vilenjacima u izradi poklona, pogledajte njihovu predstavu, obiđite ledenu galeriju, provezite se magičnim vlakom, i još puno puno toga… Predvečer povratak u hotel i večera (doplata). Za one koji nisu iskusili vožnju motornim saonicama prvi dan, kao i one kojima se to toliko svidjelo da bi to rado ponovili mogućnost večernje vožnje (doplata). Možda Vam se Polarna svijetlost ponovno osmjehne i obasja Vam pute… Noćenje u hotelu.

3. DAN ROVANIEMI – ZAGREB (fakultativni izlet ZOOLOŠKI VRT RANUA, MUZEJ ARKTIKUM)

Nakon doručka odjava iz hotela. Prtljagu ostavljate na recepciji do transfera za zračnu luku u prethodno dogovoreno vrijeme. Predlažemo da nastavite svoju polarnu avanturu i iskoristite vrijeme za posjet jedinstvenom Zoološkom vrtu Ranua (doplata). Udaljen sat vremena vožnje od Rovaniemia, taj najsjeverniji zoološki park na svijetu pruža Vam mogućnost da doživite kako izgleda prava arktička divljina, jer u njemu borave životinje kao što su los, sjeverni medvjed, sivi vuk i ostale životinje toga područja. Po povratku u Rovaniemi iskoristite vrijeme do transfera da posjetite Arktikum (doplata za ulaznicu). Muzej i znanstveni centar Laponije i Arktika vodi svoje goste na uzbudljivo putovanje po arktičkim krajevima, upoznaje s kulturom i vjerovanjima, ne samo finske Laponije, već i svih zemalja Arktika, objašnjava promjene koje se odvijaju na tom dijelu zemljine kugle te dočarava prirodne fenomene Sjevera, između ostalog i auroru borealis. U ranim večernjim satima slijedi transfer do zračne luke i let izravnim charter zrakoplovom za Zagreb.


CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI:

 • HOTEL 3*
  • FIRST MINUTE CIJENA 999,00€/7.526,97 kn / Redovna cijena 1.099,00€/8.280,42 kn
  • Zrakoplovne pristojbe uključene u cijenu
 • HOTEL 4*
  • FIRST MINUTE CIJENA 1.099,00€/8.280,42 kn / Redovna cijena 1.199,00€/9.033,87 kn
  • Zrakoplovne pristojbe uključene u cijen

First Minute popust 100 € (753,45 kn) za rezervacije do 60 dana prije polaska ili do popunjenja kapaciteta po first minute cijeni.

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

 • zrakoplovni prijevoz posebnim charter zrakoplovom na relaciji Zagreb - Rovaniemi – Zagreb
 • pristojbe zračnih luka
 • 1 komad predane prtljage do 13 kg po osobi i jedan komad ručne prtljage do 5 kg po osobi
 • transfere na destinaciji prema programu
 • dva noćenja s doručkom u hotelu 3*/4*
 • odlazak do sela Djeda Mraza (bez ulaznica za dodatne atrakcije)
 • uslugu voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • organizaciju putovanja i jamčevinu

CIJENA NE UKLJUČUJE:

 • doplatu za jednokrevetnu sobu - na upit
 • doplate za fakultativne programe
 • putno zdravstveno i osiguranje od otkaza putovanja
 • troškove osobnih narudžbi

FAKULTATIVNI IZLETI I DOPLATE

(cijena po osobi za minimalno 15 prijavljenih po atrakciji, plaćanje ISKLJUČIVO prilikom prijave na aranžman. Ne možemo garantirati mogućnost doplate na licu mjesta):

 • IZLET AURORA BOREALIS: odrasli 80 € (602,76 kn), djeca 4 do 14 god. 60 € (452,07 kn) - u cijenu uključena vožnja do obližnje šume i odlazak pješice u potragu, topli napitak i snack. Napominjemo da je izlet organiziran u kasnovečernjim satima i ne preporučuje se maloj djeci zbog umora i moguće niske temperature. Polarno svijetlo se pojavljuje samo u slučaju lijepog vremena, stoga nismo u mogućnosti garantirati da ćemo ga na izletu i vidjeti pa navedeno ne može biti razlog odustajanja. Međutim, večernji izlet u šumu i doživljaj noći uz otvoreno ognjište predstavlja nezaboravan doživljaj.
  POLUPANSION (2 večere u hotelu): odrasli 85 € (640,43 kn), djeca od 4 do 14 god 45 € (339,05 kn)
 • VOŽNJA MOTORNIM SAONICAMA (u paru, 2 vozača dijele doživljaj): odrasli 110 € (828,80 kn), - u cijenu uključena vožnja saonicama cca 2 h i topli napitak; min. prijava dvije osobe! Svaki vozač mora imati minimalno 18 god. i posjedovati valjanu vozačku dozvolu.
 • VOŽNJA MOTORNIM SAONICAMA (1 vozač): odrasli 170 € (1.280,87 kn) - u cijenu uključena vožnja saonicama cca 2 h i topli napitak; Svaki vozač mora imati minimalno 18 god. i posjedovati valjanu vozačku dozvolu.
 • VOŽNJA MOTORNIM SAONICAMA (djeca od 4 do 14 god.): 85 € (640,43 kn) - u cijenu uključena vožnja saonicama cca 2 h i topli napitak; Svaki vozač mora imati minimalno 18 god. i posjedovati valjanu vozačku dozvolu. Ne preporučujemo za mlađe od 4 god.!
 • ARKTIČKA AVANTURA (svakako preporučamo): odrasli 220 € (1.657,59 kn), djeca od 4 do 14 god 200 € (1.506,90 kn)
  Izlet u Santa Park* (zabavni park Djeda Mraza) s uključenom ulaznicom i prijevozom: odrasli 100 € (753,45 kn), djeca od 4 do 14 god. 90 € (678,11 kn)
 • VEČERNJA VOŽNJA MOTORNIM SAONICAMA (u paru, 2 vozača dijele doživljaj): odrasli 120 € (904,14 kn), - u cijenu uključena vožnja saonicama cca 2 h i topli napitak; min. prijava dvije osobe) Svaki vozač mora imati minimalno 18 god. i posjedovati valjanu vozačku dozvolu.
 • VEČERNJA VOŽNJA MOTORNIM SAONICAMA (1 vozač): odrasli 190 € (1.431,55 kn) - u cijenu uključena vožnja saonicama cca 2 h i topli napitak; Svaki vozač mora imati minimalno 18 god. i posjedovati valjanu vozačku dozvolu.
 • VEČERNA VOŽNJA MOTORNIM SAONICAMA (djeca od 4 do 14 god.): 90 € (678,11 kn) - u cijenu uključena vožnja saonicama cca 2 h i topli napitak. Ne preporučujemo za mlađe od 4 god.!
 • Izlet u ZOOLOŠKI VRT RANUA s ulaznicom i prijevozom: odrasli 100 € (753,45 kn), djeca od 4 do 14 god. 90 € (678,11 kn)

U cijenu svih aktivnosti u prirodi (haski safari, vožnja s motornim saonicama i sobovskom zapregom) je uključena topla odjeća koju ćete dobiti prije željenih aktivnosti.

Moguće doplate na licu mjesta:

 • ulaznica za Arktikum 15 € odrasli, djeca 7-15 godina 5 €;
 • obiteljska ulaznica 35 € (dvoje odraslih + dvoje djece 7-15 godina + djeca ispod 7 godina starosti)

VAŽNO: Izleti se plaćaju prilikom rezervacije jer postoji mogućnost da uplate na licu mjesta neće biti moguće Broj dvokrevetnih soba s jednim ili dva dodatna kreveta je ograničen, sobe su na upit. U cijenu svih aktivnosti u prirodi (haski safari, vožnja s motornim saonicama i sobovskom zapregom) je uključena topla odjeća koju ćete dobiti prije željenih aktivnosti.


ROVANIEMI – dodatni opis fakultativnog sadržaja

*Zabavni park Djeda Mraza udaljen je 8 kilometara od Rovaniemia, podno planine Korvatunturi, čije ime, prevedeno s finskog, znači Ušata planina. Planina izgledom podsjeća na dva velika uha, tako da je bilo lako ispresti legendu o tome kako je ovo gorje čarobno jer Djed Mraz ovdje može čuti želje djece iz cijeloga svijeta a ovdje su i tajne radionice u kojima vilenjaci izradjuju igračke za Božić. Najveća atrakcija u Selu je naravno upoznavanje Djeda i šaptanje želja na njegovo uho a godišnje ga posjeti oko 500.000 turista. Osim Djeda, njegovih pomoćnika i sobova u selu Djeda Mraza živi i djeluje i Baka Mraz.

U sklopu Sela Djeda Mraza dostupne su sljedeće aktivnosti:

 • Ured Djeda Mraza - Djed Mraz vas svakodnevno čeka u svom uredu kako biste mu šapnuli želju u uho!
 • Glavni poštanski ured Djeda Mraza - ovdje se obrađuju tisuće pisama iz cijeloga svijeta i na svako se odgovara. Razveselite rodbinu i prijatelje slanjem pisma Djeda Mraza, otisnuta ručno i s originalnim poštanskim žigom Poštanskog ureda Djeda Mraza. Pismo će stići na vijeme, pred Božić. Djedova adresa: Santa Claus, Santa Claus Main Post Office, FI-96930 Arctic Circle
 • Božićna izložba - u Božićnoj kući, jedinstvena i nostalgična Božićna izložba predstavlja prikaz božićnih običaja i tradicija u različitim dijelovima svijeta.
 • Santa Park - niz podzemnih spilja i tunela gdje se izrađuju Božićni pokloni
 • Suvenirnica - rukotvorine, laponska hrana, finski suveniri, tekstil, odjeća i igračke proizvedene od strane lokalnih poduzeća.
 • Husky Park - vožnja saonicama koje vuku haskiji u zimskim, a posjeta husky parku u ljetnim mjesecima.
 • Snowmobile Park - safari motornim saonicama i posebni programi za djecu
 • Reindeer Sleigh ride - vožnja saonicama sa sobovima
 • Farma sobova - nezaboravno iskustvo na farmi sobova, laponski obredi, laponska jela.

Aurora borealis, odnosno "sjeverna zora", prirodna je pojava koju najbolje možemo vidjeti u vedrim i tamnim jesenskim i zimskim noćima blizu obaju polova Zemlje, a koja se na žalost ne može sa sigurnošću unaprijed predvidjeti. Pojava plavo-zelene svjetlosti, koja poigrava prema nebu, naprosto je nepojmljiva i predstavlja upravo poseban doživljaj. Iako izgleda vrlo elegantno i smireno u mirnim i vedrim noćima, "sjeverna zora" je pojava koja nastaje zbog milijuna eksplozija magnetne energije.


POPUSTI ZA DJECU DO 12 GODINA

 • na pomoćnom ležaju 20% na cijenu aranžmana
  na osnovnom ležaju (uz minimalno jednu odraslu osobu u sobi): 10% na cijenu aranžmana
 • Djeca do dvije godine spavaju u zajedničkom ležaju s roditeljima uz. Dječji krevetić dostupan je na upit i samo uz prethodnu potvrdu.
 • Broj dvokrevetnih soba s jednim ili dva dodatna kreveta je ograničen, sobe su na upit.

Korisne informacije

Veleposlanstvo RH u Republici Finskoj:

Adresa: KALEVANKATU 18 A 6; 00100 HELSINKI;FINSKA

Email: croemb.helsinki@mvep.hr

Web stranica: https://mvep.gov.hr/fi

Telefon: +358 9 685 0170, 685 01770

Fax: +358 9 622 2221

Josip Buljević, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik

Uredovno vrijeme Veleposlanstva: ponedjeljak-petak 8:30-16:30

Uredovno vrijeme Konzularnog odjela Veleposlanstva za stranke - obavezna prethodna najava dolaska e-mailom (crocons.helsinki@mvep.hr) ili telefonom

Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): +358 50 557 5454

PREPORUKE:

ODJEĆA: Savjetujemo udobnu i toplu odjeću. Svakako ne zaboravite kape, šalove i rukavice. Na aerodromu po dolasku imate ćete mogućnost preodjenuti se u skijaške hlače odnosno topliju zimsku garderobu.

SEF: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari.

KUPOVINA: popularni suveniri: Kalevala nakit, Fazer slastice, drvene čaše i šalice, tradicionalna laponska nošnja, vodka, ryija tepisi, finska pletenina. Veliki broj objekata posluje od 8 do 20 radnim danom, od 9 do 17 subotom, te od 9 do 14 nedjeljom.

HRANA I PIĆE: Finska kuhinja uvjetovana je klimom i položajem Finske između Švedske i Rusije. Glavno jelo je riba (losos, smuđ, haringa, grgeč, pastrva) i vrlo je ukusna bilo svježa ili dimljena/marinirana s crnim raženim kruhom u prilogu. Tipična mesna jela uključuju mesne okruglice; meso od soba i losa također se konzumira. Nacionalni specijaliteti: Pulla - slatko, aromatizirano pecivo tradicionalno posluženo s kavom; Poronkäristys - pirjana sobovina koju tradicionalno jedu Sámi; Lakka - arktički dud, s kremastom strukturom kiselkastog okusa; Kalakukko - debeli raženi kruh punjen sitnom jezerskom ribom; Karjalanpiirakka - ukusno tijesto od raženog brašna punjeno pudingom od riže, a jede se s putrom od jaja Nacionalna pića: Koskenkorva - piće tipa vodke, u koje se često se dodaju slani sladići te se dobije salmiakkikossu; likeri od bobica – mesimarja (arktička kupina), lakka (dud) i polar (brusnica).

NE ZABORAVITE PROVJERITI VALJANOST SVOJIH PUTNIH DOKUMENATA, A PRIJE SVEGA NE ZABORAVITE IH UZETI SA SOBOM!

Red letenja za izvanredne (charter) letove podložan je promjeni i u vrlo kratkom roku prije polaska na putovanje, kao i tijekom samog putovanja. Organizator može promijeniti redoslijed obilazaka tijekom razgleda, ovisno o radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilazaka tijekom razgleda.

OPĆE INFORMACIJE O FINSKOJ:

SLUŽBENO IME: Republika Finska

DRŽAVNO UREĐENJE: Parlamentarna republika

GLAVNI GRAD: Helsinki, oko 1.270.000 st. šire gradsko područje (2018. god.)

MEĐUNARODNA ZRAČNA LUKA: Helsinki Airport, poznat i kao Helsinki – Vantaa Airport

TRAJANJE LETA: 3,5 sata (s obzirom na vremensku zonu činit će se 4,5 sati)

JEZIK: finski (službeni)

RELIGIJA: luterani 70.9%, ateisti 26%, pravoslavci 1.1%, luterani 9.91%, muslimani 1% (2017)

VREMENSKA RAZLIKA: Eastern European Time (Hrvatska 12:00 = Finska 13:00)

NOVAC: EUR (euro); 1 EUR = 100 centi

BROJ STANOVNIKA: oko 5.537 milijuna (2018. god)

POVRŠINA: 338.424 km²

STRANA VOŽNJE: desna

GEOGRAFSKI POLOŽAJ: Republika Finska je nordijska država u sjeveroistočnoj Europi, okružena Baltičkim morem na jugozapadu, Finskim zaljevom na jugoistoku i Botničkim zaljevom na zapadu. Finska ima granice sa Švedskom, Norveškom i Rusijom,

SIGURNOST PUTOVANJA: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.

DOKUMENTI POTREBNI ZA PUTOVANJE: Za ulazak u Republiku Finsku za hrvatske građane potrebna je važeća putovnica ili osobna iskaznica koja mora vrijediti najmanje 3 mjeseca nakon ulaska. Djeca moraju imati svoju putovnicu/osobnu iskaznicu.

KLIMA: Kontinentalni karakter klime ublažuje Baltičko more, jezera te osobito jugozapadni vjetrovi s Atlantika (Golfska struja); temperatura zraka u prosjeku je oko 6 °C viša nego na istoj geografskoj širini izvan Europe. Srednja je zimska temperatura –3 do –14 °C (Helsinki u veljači –5,7 °C), a ljetna oko 15 °C (Helsinki u srpnju 17 °C, Rovaniemi na sjeveru 15 °C). Zima traje u južnoj Finskoj 130 do 150 dana, a u sjevernoj 170 do 210 dana. Jezera su zamrznuta 5 do 8 mjeseci godišnje. Najviše oborina (700 mm) ima južni dio Finske; prema sjeveru i sjeverozapadu količina oborina smanjuje se (Laponija 400 mm). Snijeg pokriva južne dijelove Finske od polovice prosinca do polovice travnja, a sjeverne od polovice studenoga do polovice svibnja. Na krajnjem sjeveru ljeti sunce ne zalazi oko 73 dana (polarni dan), a zimi ne izlazi oko 51 dan (polarna noć).

ELEKTRIČNI NAPON: 230 V

ZDRAVSTVO: Cijepljenje nije obvezno. Preporučujemo da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int) kao i da prikupite obavijesti o mogućnosti cijepljenja prije odlaska u inozemstvo (HZJZ, http://www.hzjz.hr/). Preporučujemo također da na putovanje uzmete priručnu ljekarnu, koja sadrži lijekove koje redovito koristite, kao i lijekove za uobičajene probleme koji se javljaju na putovanjima.

TELEFONIRANJE: Pozivni broj zemlje je +358. Mobilne telefonske veze su dobre. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera.

KREDITNE KARTICE: Većina kreditnih kartica prihvaćene su u svim bankama, te u većini hotela, restorana i trgovina u većim gradovima i objektima (MasterCard, Visa, Amex), dok manji lokalni objekti posluju gotovinom. Moguće je da na zahtjev trebate pokazati dokument da identifikaciju prilikom plaćanja kreditnom karticom. Većinom se simboli kreditnih kartica koje pojedina trgovina prihvaća kao sredstvo plaćanja nalaze na ulazu svake trgovine.

NAPOJNICE: Usluga je uračunata u cijenu, no ako ste vrlo zadovoljni uslugom možete ostaviti sitnu napojnicu.

O aktualnim preporukama za putovanja i upozorenjima za Finsku informirajte se putem službenih stranica MVEP-a (Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH).

Minimalan broj putnika: 45

Za ovo putovanje vrijede sljedeći Opći uvjeti putovanja.

Šifra: rovaniemi031


Termini

Datum polaska Datum povratka Cijena Mjesto polaska Napomena
08.12.2023. 10.12.2023. 999,00 EUR
(7527 HRK)
Zagreb Uključene aviopristojbe (hotel 3*) Rezerviraj putovanje
08.12.2023. 10.12.2023. 1.099,00 EUR
(8280 HRK)
Zagreb Uključene aviopristojbe (hotel 4*) Rezerviraj putovanje