Nova godina na Cipru


O putovanju


NOVA GODINA NA CIPRU - igralištu bogova

8 dana/7 noćenja, zrakoplovom iz Zagreba

Termin putovanja:

 • 31.12. - 07.01.2020.

Cipar - otok koji sunce obasjava 340 dana u godini s prosječnom godišnjom  temperaturom 24°C. Prema antičkim mitovima, božica svih božica, Afrodita, božica ljubavi i ljepote, rođena je upravo na Cipru.

Vrijednost više:

 • odličan hotel 5*
 • usluga ultra all inclusive s uključenom novogodišnjom večerom
 • popust za djecu do 2.500 kn
 • poklon za svakog putnika

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan ZAGREB – ISTANBUL – ERCAN – FAMAGUSTA/BAFRA

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 1054 u 09:10h. Dolazak u Istanbul u 13:15h po lokalnom vremenu te nastavak leta za Ercan na liniji TK 962 u 18:20h s očekivanim dolaskom u 19:00h po lokalnom vremenu. Obavljanje pograničnih formalnosti i prijevoz do hotela. Po dolasku, prijava i smještaj u sobe. Večera i novogodišnji party. Noćenje.

2. – 7. dan FAMAGUSTA/BAFRA

Boravak u hotelu na osnovi ultra all inclusive usluge. Dani slobodni za odmor i uživanje u hotelskim sadržajima (zatvoreni bazen, wellness i spa...), u šetnji, kupovini ili pak mogućnost odlaska na niže navedene cjelodnevne fakultativne izlete.

Kirenija – živopisan lučki grad na sjevernoj obali Cipra, ispod istoimenog gorja (Kyrenia), bogat povijesnim zdanjima i pješčanim plažama. Jedan od najatraktivnijih i najljepših obalnih gradova na otoku. Na početku ture posjetit ćemo srednjovjekovni dvorac Sv. Hilarion, jedan od najbolje očuvanih križarskih dvoraca s kojeg se pruža panoramski pogled na cijeli otok i okolicu, a poslužio je navodno Waltu Disneyu kao inspiracija za priču o Snjeguljici. Od tamo put dalje vodi do šarmantnog malog sela Bellapais u kojem se nalazi samostan iz 14.st. koji se ubraja među najljepša remek djela gotičke umjetnosti na Bliskom Istoku. Odlazimo potom prema gradu, do luke koja je imala veliki značaj u izvozu voća i kojom dominira Kirenijski dvorac – impozantna tvrđava s koje se pruža prekrasan pogled na grad. Unutar njenih zidina nalazi se tzv. Muzej brodoloma, odnosno muzej u kojem su izložene neke od najstarijih olupina brodova s teretima koje su prevozili. Slijedi predah u nekom od brojnih restorana ili taverni i kupovina u trgovinama i suvenirnicama u kojima ćete zasigurno naći nešto po svom ukusu.

Poluotok Karpas – najljepši dio sjevernog Cipra, poznat po najsjevernijem i najistočnijem Rtu apostola Andrije na kojem se nalazi istoimeni samostan (dio UNESCO-a), važan pravoslavni hodočasnički centar često zvan "ciparski Lurd". Slijedi odlazak do bazilike Aya Trias iz 6.st i dalje do 2 km duge pješčane plaže (Zlatna plaža) u netaknutoj prirodi nacionalnog parka, omiljenog mjesta na kojima kornjače, glavate i goleme želve, polažu svoja jaja. Ovdje također možete zateći i divlje magarce u svom prirodnom okruženju. Ručak u ribljem restoranu i kraće slobodo vrijeme za osobne programe.

Famagusta - područje na istočnoj obali otoka, s dugim pješčanim plažama i kristalno čistim morem. Posjetit ćemo prvo Arheološki muzej i samostan sv. Barnabe, osnivača ciparske ortodoksne crkve, u kojem se nalazi bogata zbirka ikona iz 18.st. Nastavljamo zatim prema ruševinama Salamine, koje su otkrila plemena iz Grčke i Anatolije gdje ćemo razgledati ostatke jednog od najočuvanijih rimskih teatara i rimskih termi. Slijedi posjet samom gradu Famagusta, bogatom povijesnim i kulturnim znamenitostima, među kojima najviše pažnje plijene jedne od najbolje očuvanih venecijanskih zidina na istočnom Mediteranu koje okružuju stari grad. Unutar zidina se nalazi Othellov toranj iz 14.st. za koji se vjeruje da je Shakespeareu poslužio kao motivacija za dramu Othello. Prava umjetnička djela su i Morska vrata (Porta del Mare) koja su navodno izgrađena prema uputama Leonarda da Vincija te katedrala sv. Nikole, odnosno danas džamija Lala Mustafa Paşa. Prije povratka u hotel kratko ćemo baciti panoramski pogled na "grad duhova" Varosha, napuštenu južnu četvrt Famaguste (6 km širok pojas uz plažu) koja je prije turske invazije bila moderno turističko područje grada, a danas stoji opustošeno i u raspadnom stanju...prizor kojeg je zasigurno nije moguće često doživjeti.

Nikozija - glavni grad Cipra i posljednji podijeljeni glavni grad na svijetu, od 1974.g. je tzv. "zelenom ili Atila linijom", podijeljen na tursko-ciparski i grčko-ciparski dio. Tijekom obilaska imat ćete priliku vidjeti Predsjedničku palaču; zgrade koje su oštećene tijekom rata; Ledra Palace, jedina granična vrata između sjevernog i južnog dijela otoka; gotičku katedralu sv. Sofije, danas Selimiye džamija; Bedesten palaču, izvorno izgrađenu kao crkva, a danas je multikulturni i izložbeni prostor; Büyük han, jedno od najznačajnijih arhitektonskih zdanja otomanskog razdoblja i omiljeno turističko mjesto u gradu zahvaljujući trgovinama i restoranima unutar kompleksa. Prošetat ćemo i ulicom Dereboy, najživljim dijelom grada s puno restorana, barova i trgovina.

8. dan FAMAGUSTA/BAFRA – ERCAN – ISTANBUL – ZAGREB

Odjava iz hotela i prijevoz prema zračnoj luci Ercan. Po dolasku, prijava za let Turkish Airlinesa za Istanbul, TK 965 u 04:10h. Dolazak u Istanbul u 07:05h po lokalnom vremenu te nastavak leta za Zagreb u 08:05h na letu TK 1053. Očekivano vrijeme dolaska u Zagreb u 08:15h po lokalnom vremenu. Završetak programa.


CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI:

 • First minute cijena aranžmana po osobi: 5.490 kn
  Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 5.990 kn
 • + Pristojbe u zračnim lukama, po osobi: 1.490 kn

Napomena: ultra first minute i first cijena vrijedi do 01.10., odnosno 02.11.2019. ili do popunjenja određenog broja mjesta!  

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

 • Povratni prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) prema programu;
 • Prijevoz autobusom od zračne luke do hotela pri dolasku te od hotela do zračne luke pri odlasku;
 • Smještaj u hotelu  Kaya Artemis Resort & Casino 5*  ili sl. u Holiday Village dvokrevetnoj sobi na osnovi 7 ultra all inslusive usluge te novogodišnjom večerom;
 • Voditelja putovanja iz Zagreba;
 • Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • obaveznu doplatu za pristojbe zračnih luka od 1.490 kn (podložno promjeni),
 • doplatu za jednokrevetnu sobu od 1.590 kn,
 • doplate za fakultativne usluge/izlete i obroke koji nisu prema programu,
 • osobne troškove,
 • napojnice 
 • putno osiguranje (preporučujemo)

Popusti na pomoćnom ležaju:

 • Dijete 2-5,99 godina: 2.500 kn
 • Dijete 6-11,99 godina: 1.500 kn
 • Stariji od 12 godina: 500 kn

Napomena:

 • Smještaj u trokrevetnoj sobi -Trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog ležaja + pomoćni krevet.
 • Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.

Fakultativna ponuda, cijene po osobi (minimum prijavljenih 10 osoba):

 • Izlet Kirenija: 490 kn (uključeno: prijevoz autobusom, pratnja lokalnog vodiča, ručak u jednom od lokalnih restorana, ulaznice za dvorac Sv. Hilarion, Bellapais samostan, Kirenijski dvorac).
 • Izlet poluotok Karpaz: 490 kn (uključeno: prijevoz autobusom, pratnja lokalnog vodiča, ručak u jednom od lokalnih restorana, ulaznicu za baziliku Aya Trias.
 • Izlet Famagusta: 490 kn (uključeno: prijevoz autobusom, pratnja lokalnog vodiča, ručak u jednom od lokalnih restorana, ulaznice za samostan sv. Barnabe, rimski teatar & terme u Salamini, toranj Othello).
 • Izlet Nikozija: 490 kn (uključeno: prijevoz autobusom, pratnja lokalnog vodiča, ručak u jednom od lokalnih restorana).

Red letenja:

TK1054 ZAGREB ISTANBUL 09:10 13:15
TK 962 ISTANBUL ERCAN 18:20 19:00
TK 965 ERCAN ISTANBUL 04:10 07:05
TK1053 ISTANBUL ZAGREB 08:05 08:15

*sve lokalna vremena


Korisne informacije – Sjeverni Cipar:

Službeno ime države: Turska republika Sjeverni Cipar
Geografski položaj: zauzima jednu trećinu otoka Cipra (sjeverni i veći dio istočnog dijela otoka), a kopnenu granicu dijeli samo sa međunarodno priznatom državom na Cipru, odnosno Republikom Cipar.
Glavni grad: Nikozija (tur. Lefkoşa)
Površina: 3.355 km² (cca. 37% ukupne površine otoka)
Stanovništvo: 313.626 (2014.)
Službeni jezik: turski, no engleski je rasprostranjen i govori ga stanovništvo gotovo svih dobnih skupina
Vremenska razlika: +2 sata u odnosu na Hrvatsku
Valuta: nova turska lira - TRY. 1 EUR ≈ 5,41 TRY
Električni napon: 220/240 V i 50 Hz, ali preporuča se ponijeti univerzalni putnički adapter
Pozivni broj zemlje: +90-392
Radno vrijeme: banke, pošte, državne službe i sl. od ponedjeljak do petka (osim praznicima), ponedjeljak 07.30h-14.00h i 15.30h-18.00h te utorak – petak 07.30h-14.00h. Većina trgovina 08.00h-13.00h i 16.00h-18.00h (zatvorene nedjeljom).
Kupovina: turska keramika, svila, pokrivači za jastuke, predmeti od bakra, bronce i oniksa...
Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj
Hrana i piće: kuhinja ciparskih Turaka je bogata i raznovrsna. Mezze (mješavina malih toplih i hladnih jela) se često poslužuju u restoranima Sjevernog Cipra čim sjednete. Glavna jela uključuju shis kebab (komadi janjetine ili piletine sa ražnja), janjetinu, piletinu na žaru, ribu, kofte (mesne kugle sa začinima). Od sireva svakako probajte tradicionalni "hellim" (od ovčjeg i kozjeg mlijeka). Na kraju dobrog obroka preporuča se turska kava ("sade" znači bez šećera, "orta" srednji šećer i "shekerli" slatko).
Od pića, kao i u Turskoj, tu je Ayran (tradicionalni jogurt), domaća vina, Raki (rakija), pivo.
Odjeća i obuća: preporučamo jednostavnu odjeću i udobnu obuću. Duge suknje i duge hlače bit će u skladu s očekivanjem lokalnog stanovništva u manjim gradovima i selima gdje inače nema puno turista. Također, ženama savjetujemo ponijeti lagani šal, koji može poslužiti i kao pokrivalo za glavu pri razgledavanju muslimanskih vjerskih objekata. Prilikom ulaska u muslimanske vjerske objekte, turisti se trebaju držati običaja vezanih za odjeću i obuću (pokrivene ruke i noge, žene-pokrivena kosa maramom, obuću izuti ispred džamije).
Taksi: lako uočljive svijetlo žute boje. Svi imaju taksimer, ali preporučamo provjeriti da je uključen na početku putovanja. Postoje dve tarife ‘gunduz’ – dnevna tarifa i ‘gece’ – noćna tarifa koja je viša. Napojnice smatraju svojim pravom za obavljenu uslugu.
Klima: tipična mediteranska, s vrućim i suhim ljetima i blagim zimama.
Viza: nije potrebna za državljane Republike Hrvatske


Napomene:

 • Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi predane prtljage do maksimalne težine 30 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov (max 8 kg). Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja.
 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemalja u koje se putuje i može biti različita od europskih standarda.
 • Cijene fakultativne ponude bazirane su prema stanju iz kolovoza 2019. i mogu biti podložne promjeni.
 • O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske  www.mvep.hr

Minimalan broj putnika: 15

Za ovo putovanje vrijede sljedeći Opći uvjeti putovanja.

Šifra: ciparNG032


Termini

Datum polaska Datum povratka Cijena Mjesto polaska Napomena
31.12.2019. 07.01.2020. 5.490 kn Zagreb + zrakoplovne pristojbe 1490 kn (first minute) Rezerviraj putovanje