Farski otoci 5 dana


O putovanju


Putovanje FARSKI OTOCI 5 dana za Uskrs 

Garantirano putovanje direktnim letom iz Zagreba na Farske otoke. Posjetite netaknutu prirodu, prekrasne krajolike i prave prirodne ljepote koje nisu uništene turističkim gužvama. Budite jedan od rijetkih posjetitelja koji su imali mogućnost posjetiti Farske otoke!

Termin putovanja: 19.04.-23.04. GARANTIRANO


19.04.2019. | Gásadalur vodopad
Sastanak putnika s voditeljem putovanja na odlaznom terminalu (1. kat) Međunarodne zračne luke Zagreb „Franjo Tuđman“ 2 sata prije polijetanja zrakoplova. Prijave na let započinju 2 sata te traju do 40 minuta prije polaska zrakoplova. Direktan let posebnim zrakoplovom iz Zagreba za Farske otoke (Vágar) s među stajanjem u Linzu (putnici ostaju u zrakoplovu). Slijetanje u Zračnu luku Vágar (Farski otoci) predviđeno u 16:55 sati. 
Nakon slijetanja u Zračnu luku na Farskim otocima čeka nas transfer za hotel. Slobodno poslije podne. Predlažemo fakultativni izlet Gásadalur vodopad. Na izlazu iz Zračne luke čeka nas autobus s lokalnim vodičem te ćemo se uputiti u malo mjesto zvano Gásadalur, gdje ćemo obići prekrasan vodopad Múlafossur. Ovaj vodopad je jedna od najimpozantnijih i najpoznatijih atrakcija na Farskim otocima. Slijedi obilazak ovog malog mjestašca te slobodno vrijeme za razgledavanje i fotografiranje. Nakon obilaska ovog šarmantnog mjesta autobusom ćemo se uputiti prema hotelu Føroyar u glavnom gradu Torshavn, putem ćemo vidjeti prekrasan krajolik i čuti nešto više o Farskim otocima.
Dolazak u hotel oko 20:00h. Slobodna večer. Noćenje.
Trajanje izleta: 3 sata
Cijena uključuje: razglede prema planu, prijevoz autobusom, lokalnog vodiča.
Cijena: 450 Kuna

20.04.2019. | Nacionalni muzej Torshavn i otok Nólsoy
Doručak u hotelu. Slobodno vrijeme. Predlažemo izlet u poučni Nacionalni Muzej u Torshavnu i na otok Nólsoy. Nakon doručka okupljanje ispred hotela u 10:00 sati te odlazak autobusom na izlet. Današnji izlet započinjemo posjetom Nacionalnog Muzeja u Torshavnu. Lokalni vodič će nam ispričati povijest Farskih otoka te razne zanimljivosti o ovim teško dostupnim otocima te ćemo u muzeju vidjeti razne zanimljive ostatke povijesti.
Nakon obilaska muzeja uputit ćemo se prema luci u gradu Torshavnu gdje ćemo se ukrcati na jedan brod kojim ćemo se prevesti do obližnjeg otoka zvanog Nólsoy, vožnja traje oko 20 minuta. Ovdje ćemo otkriti otok koji je totalno drugačiji od Europe 2019. godine – otputovat ćemo nekoliko desetljeća u povijest.
Dolaskom u Nólsoy čeka nas topli ručak i riba spravljena na lokalni način.
Nakon ručka uputit ćemo se u podrum Turističkog ureda gdje ćemo vidjeti brod „Diana Victoria“ kojim je lokalni heroj Ove Joensen, 1986. godine, veslao od Nólsoya do Danske. Zatim ćemo se uputiti u šetnju i obilazak otoka, koji broji oko 200 stanovnika. Tijekom obilaska otoka čut ćemo priču o nekadašnjim stanovnicima, srest ćemo pokoju ovcu koja slobodno paše livadama otoka te iskoristiti svaki trenutak za prekrasan pogled i stanku za fotografiju. Nakon obilaska otoka kratko vrijeme slobodno za posjet jedinom pubu na otoku ili za fotografiranje prekrasne prirode.
Ukrcaj na brod koji će nas prevesti nazad u Torshavn. Brod kreće u 16:50 sati.
Dolazak u hotel oko 17:30 sati. Slobodno poslije podne. Noćenje.
Trajanje izleta: 7,5 sati
Cijena uključuje: razglede prema planu, prijevoz autobusom, lokalnog vodiča, ulaznicu u Nacionalni Povijesni Muzej, ručak u Nólsoyu, vožnja brodom.
Cijena: 940 Kn

21.04.2019. | Sjeverni otoci
Doručak u hotelu. Slobodno vrijeme. Predlažemo fakultativni izlet na Sjeverne otoke. Polazak autobusom ispred hotela u 10:00 sati. Vožnja prekrasnim krajolikom uz razne zanimljive informacije koje će nam pružiti lokalni vodič. Prva postaja je vikinška nastamba Leirvík. Vidjet ćemo ostatke nekadašnjeg imanja Vikinga. Nastavljamo sjeverno te ćemo proći kroz podvodni tunel koji nas vodi do drugog po veličini grada – Klaksvík. U Klaksvíku ćemo posjetiti Christianskirkjan – moderna Kršćanska crkva. Za ovu crkvu kažu da je jedna od najljepših crkvi na Farskim otocima.
U 12:30 sati slijedi topli ručak u restoranu u Klaksvíku.
Nakon ručka autobusom ćemo se odvesti do najsjevernijeg mjesta na Farskim otocima – Viðareiði, gdje se nalazi druga najviša litica u Europi – 754 metara visine. S ovog mjesta pruža se prekrasan pogled na otoke Fugloy, Svínoy, Borðoy and Kunoy.
Nakon obilaska Viðareiði zaputit ćemo se na otok Kunoy gdje možemo vidjeti jedne od rijetkih i najljepših plantaža na ovim otocima. Slobodno vrijeme za razgledavanje.
Povratak autobusom u hotel. Dolazak u hotel oko 17:00 sati. Slobodna večer. Noćenje.
Trajanje: 7 sati
Cijena uključuje: razglede prema planu, prijevoz autobusom, lokalnog vodiča, ručak u Klaksvíku, ulaznicu u Christianskirkjan
Cijena: 990 Kn

22. travanj 2019. | Vestmanna „ptičje stijene“
Doručak u hotelu. Slobodno vrijeme. Predlažemo odlazak na jedan od najpoznatijih izleta na Farskim otocima – Vestmanna.
Polazak autobusom ispred hotela u 09:00 sati. Autobusom ćemo se uputiti u mjesto Vestmanna gdje ćemo se ukrcati na brod kojim ćemo otići na dvosatnu uzbudljivu vožnju. Ovo je jedan od najpoznatijih i najposjećenijih izleta na Farskim otocima.
Plovit ćemo u razne špilje, kroz uske tjesnace te ćemo se približiti vrlo blizu 700 metara visokim stijenama gdje se razne ptice gnijezde, kao što su Tupik (Puffin), Njorke, Fulmarus, Rissa (troprsti galeb). Nekada a ponekad i u današnje doba, lokalni stanovnici su se penjali na vrhove klifova kako bi pokupili ptičja jaja koja se smatraju delikatesom na Farskim otocima.
Nakon vožnje brodom vračamo se u luku u Vestmanni gdje ćemo se uputiti u restoran Fjørukrógvin kako bi se okrijepili uz topli ručak.
Nakon ručka slobodno vrijeme za razgledavanje ili mali Shopping u obližnjem dućanu.
Povratak u hotel oko 14:00 sati.
Slobodno poslijepodne, predlažemo obilazak Torshavna te večeru u nekom od restorana u centru grada. Noćenje.
Trajanje izleta: 5 sati
Cijena uključuje: razglede prema planu, prijevoz autobusom, lokalnog vodiča, izlet i vožnja brodom u Vestmanni, ručak u Vestmanni.
Cijena: 990 Kn

23.04.2019. 
Doručak u hotelu. Slobodno prijepodne.
Odjava iz hotela Føroyar te polazak autobusom u 10:00 sati prema zračnoj luci Vágar.
Prijava na let i polijetanje zrakoplova za Zagreb u 12:30 sati, tehničko stajanje u Linz (putnici ostaju u zrakoplovu) te nastavak leta prema Zagrebu. Dolazak u Zagreb predviđen u 18:15 sati.


Cijene aranžmana: 
 • Paket aranžman: 5.990 kn po osobi
  • uključeno: povratni let, pristojbe zračnih luka, ručna prtljaga 8kg, predana prtljaga 23 kg, piće na letu, transferi, 4 noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama u hotelu 4*, boravišne pristojbe, voditelj grupe na putovanju na hrvatskom jeziku
 • Flight only: 3.290 kn po osobi 
  • uključeno: povratni let, pristojbe zračnih luka, ručna prtljaga 8kg, predana prtljaga 23 kg, piće na letu)
Fakultativni izleti: 
 • 19.4.2019. Gásadalur vodopad: 450 kn
 • 20.4.2019. Nacionalni muzej Torshavn i otok Nólsoy: 940 kn *Uključuje ručak
 • 21.4.2019. Sjeverni otoci: 990 kn *Uključuje ručak
 • 22.4.2019. Vestmanna „ptičje stijene“: 990 kn *Uključuje ručak

*Minimalni broj putnika za izlete je 15 prijavljenih po izletu
* odabirom svih izleta ostvaruje se popust od 450 kn!

Popusti:

 • djeca do 12 godina ostvaruju 50% popust na izlete
 • djeca do 2 godine putuju besplatno
 • popust za dijete do 12 godina na Paket aranžman 800 kn (pomoćni krevet)
 • popust za odraslu osobu na dodatnom krevetu (trokrevetna soba) 400 kn
 • popust za dijete kod Flight only opcije 180 kn
 • popust kod kupnje svih izleta 450 kn!

Doplata za jednokrevetnu sobu 1.300 kn

Za rezervaciju putovanja dovoljno je uplatiti 700 kn akontacije po osobi, a zatim ostatak aranžmana do 30 dana prije polaska (20.03.)

Hotel Foroyar 4*→ Booking.com ocjena: 8.5
Izgrađen od strane poznatih danskih arhitekata Friis & Moltke, Hotel Foroyar 4* nalazi se oko 2 km od glavnog grada Farskih otoka i fjorda Nolsoy, na koji gledaju prozori hotela. Sobe su uređene u umirujućim tonovima i u svijetlom modernom stilu prema dizajnu Philippea Starcka i Montane. Na krovu hotela raste trava i ovce pasu u blizini zgrade. Najbliža autobusna stanica udaljena je samo 5 minuta pješice. Prostrane i udobne sobe hotela nude sve pogodnosti: grijanje, kabelsku i satelitsku televiziju, Wi-Fi, mini bar, sušilo za kosu, sve za pripremu kave / čaja. Na recepciji se nalazi sef.
Doručak i večera nude se u hotelskom restoranu, a pića su dostupna u baru.
Unajmljeni automobil može se parkirati na besplatnom parkiralištu.
Check-in: 14:00 sati
Check-out: 11:00 sati
Doručak: od 07:00 sati do 10:00 sati

Minimalan broj putnika za realizaciju putovanja: 1 (GARANTIRANO PUTOVANJE)

Za ovo putovanje vrijede sljedeći Opći uvjeti putovanja.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti
Državljani Republike Hrvatske na područje Farskih otoka mogu ulaziti isključivo na osnovi valjane putovnice.

Izravni let Zagreb – Vágar – Zagreb (s tehničkim stajanjem u Linzu):
19.4.2019. ZAGREB (ZAG) 13:15 → LINZ (ostajemo u zrakoplovu) → VÁGAR (FAE) 16:55
23.4.2019. VÁGAR (FAE) 12:30 → LINZ (ostajemo u zrakoplovu) → ZAGREB (ZAG) 18:15
Zrakoplovna kompanija: Atlantic Airways, Zrakoplov: Airbus A320

Farski otoci
Arhipelag se sastoji od 18 otoka vulkanskog porijekla (17 od njih su naseljeni), koji se nalaze u sjevernom Atlantiku, u centru tople Golfske struje, gotovo jednako udaljeni od Islanda i Škotske, a udaljeni od obale Norveške. Politički oni pripadaju Danskoj, ali uživaju široku autonomiju – imaju vlastiti parlament, čiji je čelnik premijer. Parlament provodi otočnu samoupravu, ostavljajući Danskoj samo obranu, vanjske i pravne poslove. Vjeruje se da su prvi stanovnici otoka bili irski redovnici koji su na nenaseljene otoke došli oko 600. godine. Dva stoljeća kasnije, otok su kolonizirali norveški Vikinzi - Grimur Kamban se spominje kao prvi norveški useljenik. U sadašnjem glavnom gradu Torshavn, Norvežani su osnovali vlastiti parlament (Aiting), koji je rješavao razna bitna pitanja za otočane.
Oko 1000. godine nakon krvavih sukoba otoci su usvojili kršćanstvo i bili podređeni kralju Norveške, a 1380. godine zajedno s Norveškom - ujedinjeni s Danskom. Nakon završetka napoleonskih ratova u ranom 19. stoljeću, Danska je bila prisiljena ustupiti Norvešku Švedskoj, ali je pod svojom vlašću ostavila Farske otoke. Tek je 1948. Godine, nakon usvajanja zakona o samoupravi, Farsko otočje službeno postalo autonomno područje u Kraljevini Danskoj. Unatoč činjenici da je arhipelag priznao moć danske krune, nikada nije bio dio Danske.
Farski otoci, za razliku od Danske, nisu članica Europske unije i imaju nezavisni status u Sjevernom savezu. Arhipelag ima vlastitu zastavu, valutu - kruna Farskih otoka, koja je u opticaju uz dansku krunu, kao i farski jezik koji se uči u školama kao prvi jezik i koji je najbliži drevnom norveškom jeziku. Na ovu autonomnu regiju Danske ne primjenjuje se Schengenski sporazum i svi ugovori o gospodarskoj suradnji sklapaju se izravno - bez uključivanja danskih vlasti. Gospodarsku osnovu Farskih otoka čini ribarstvo, koje tvori 80% bruto domaćeg proizvoda. Tradicionalna grana je industrija povezana s lovom kitova. Ona je danas pod udarom ekoloških aktivista. Posljednjih godina snažno se razvija turizam i uslužne djelatnosti, kao i prerada vune, a vunene pulovere ukrašene pahuljicama, moguće je pronaći i u Japanu.
Optimističko raspoloženje među otočanima stvorilo je otkriće rezervi nafte u vodama koje pripadaju arhipelagu, čija je studija, međutim, stvar budućnosti. Farski otoci ne plaćaju porez Danskoj, ali dobivaju subvencije od nje, koje iznose oko 14% bruto domaćeg proizvoda. Ove velikodušne subvencije, osobito nakon ekonomske krize, kada su Farski otoci bili pred bankrotom, jedan su od razloga zašto arhipelagom nikada ne dominiraju oni koji bi željeli potpunu neovisnost Farskih otoka.
U glavnom gradu Farskih otoka, Torshavn, žive 2 od svakih 5 stanovnika arhipelaga, čiji broj se približava 20 000. Ovdje je koncentriran društveni i kulturni život otoka, ovdje je smješten parlament arhipelaga i uprava, kao i veselo ukrašene zgrade. Ovdje možete pogledati zbirke muzeja, ali i upoznati se s nevjerojatno bogatim glazbenim životom ili jednostavno provesti vrijeme u pubu u društvu lokalnih, suzdržanih i tihih muškaraca, s licima izmučenim vjetrovima.


Termini

Datum polaskaDatum povratkaCijenaMjesto polaskaNapomena
19.04.2019.23.04.2019.5.990 knZagrebPaket aranžman (let, smještaj, transferi)Rezerviraj putovanje
19.04.2019.23.04.2019.3.290 knZagrebFlight only (samo let)Rezerviraj putovanje