Libanon - 5 dana


O putovanju


LIBANON - 5 DANA

Bejrut – Jeita – Harissa – Byblos – Baalbek – Anjar

5 dana zrakoplovom iz Zagreba

GARANTIRANI POLASCI:

 • 14.11. – 18.11.2023.
 • 19.02. – 23.02.2024.
 • 08.04. – 12.04.2024.
 • 30.05. – 03.06.2024.

Vrijednost više - cijena uključuje:

 • Otkrijte kozmopolitski, zanimljiv i nepredvidljiv glavni grad Bejrut, mjesto gdje Istok susreće Zapad
 • Izlet u Baalbek, jedno od najzagonetnijih svetih mjesta antičkog vremena
 • Izlet u Byblos, jedan od najstarijih gradova na svijetu
 • Centralno lociran hotel 4* u četvrti Hamra
 • Uključeni izleti i ulaznice:
poludnevni razgled Bejruta s uključenim ručkom u pratnji lokalnog vodiča
cjelodnevni izlet Jeita – Harissa – Byblos s uključenim ručkom
cjelodnevni izlet Baalbek – Anjar s uključenim ručkom
ulaznicu za špilju Jeita
ulaznicu za križarsku utvrdu u Byblosu
kartu za vožnju žičarom/uspinjačom u Harissi
ulaznicu za arheološki lokalitet u Anjaru
ulaznicu za arheološki lokalitet u Baalbeku


PROGRAM PUTOVANJA:

1. DAN ZAGREB – ISTANBUL – BEJRUT

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci dva sata prije predviđenog polijetanja zrakoplova. Prijava na let i polijetanje zrakoplova za Istanbul na liniji TK1056 (Turkish Airlines) u 20 sati. Dolazak u Istanbul predviđen je u 00.10 sati. Nastavak leta za Bejrut u 01.40 sati na liniji TK828 (Turkish Airlines). Dolazak u Bejrut predviđen je u 02.35 sati po lokalnom vremenu. Po obavljanju pograničnih i carinskih formalnosti, doček od strane lokalnog agenta i organizirani prijevoz do hotela u gradu. Prijava i smještaj. Noćenje.

2. DAN BEJRUT

Nakon kasnijeg doručka odlazak u razgled libanonske prijestolnice, ujedno je i najnaseljenijeg grada u zemlji. Ovaj Pariz Bliskog Istoka, kako ga nazivaju, grad je kozmopolitske atmosfere i bogatog kulturnog života, spoj istoka i zapada u kome se miješaju kršćanstvo i islam. Grad, nekoć gotovo potpuno razoren tijekom građanskog rata i podijeljen na muslimanski i kršćanski dio, danas je ponovno ujedinjen. Razgled najznačajnijih gradskih znamenitosti u starom i novom dijelu grada; trg Place de l'Étoile, tzv. Golubove stijene, prirodne formacije u obliku lukova koje se nalaze oko 50 metara od obale, šetalište Corniche uz obalu Sredozemnog mora te Nacionalni muzej. Ručak u lokalnom restoranu (uključen u cijenu). U večernjim satima preporučujemo individualno istraživanje grada ili odlazak na tipičnu libanonsku večeru u jednom od brojnih nacionalnih restorana u gradu. Noćenje.

3. DAN BEJRUT – cjelodnevni izlet JEITA – HARISSA – BYBLOS

Nakon doručka odlazimo na cjelodnevni izlet prema jednoj od najljepših podzemnih špilja na svijetu. Špilja Jeita, proteže se u duljini od gotovo devet kilometara, a sastoji se od dva dijela za posjetitelje: u gornji dio se dolazi žičarom i obilazi pješice, dok se donji dio posjećuje čamcem (uključena ulaznica). Zatim nastavljamo do Harisse, jednog od najpoznatijih hodočasničkih lokaliteta u Libanonu. Iznad libanonskoga gradića Jounieha na obali Sredozemnog mora smjestila se Harissa, u koju već gotovo sto godina hodočaste kršćani iz cijeloga svijeta. Svetištem Gospe od Libanona dominira kip Djevice Marije visok 8,5 metara, jedan od najljepših na Bliskom istoku. Slijedi 10-minutni spust žičarom (karta za žičaru uključena) s planine u grad Joumieh gdje ćemo se ukrcati na autobus. Žičara prolazi iznad samog grada te pruža spektakularan pogled na grad i zaljev. Ručak u lokalnom restoranu. Dan ćemo završiti posjetom čuvenom Byblosu, gradu starom 7 tisuća godina i jednom od najstarijih kontinuirano naseljenih svjetskih gradova. Smješten 37 km sjeverno od Bejruta, Byblos je iznimno šarmantan gradić bogate povijesti, spoj Mediterana i Bliskog Istoka s ostavštinom Feničana, Rima, Bizanta, a zbog uistinu bogatog kulturnog i povijesnog nasljeđa, UNESCO je grad uvrstio na popis svjetske kulturne baštine. Po dolasku prošetat ćemo kroz staru ribarsku luku, prema crvki Sv. Ivana Krstitelja i staroj Križarskoj utvrdi (uključena ulaznica). Ručak u lokalnom restoranu (uključen u cijenu). Nakon ručka slobodno vrijeme u poznatom souku u Byblosu, gdje ćete moći kupiti suvenire. U kasnim poslijepodnevnim satima povratak u Bejrut. Slobodna večer u gradu. Noćenje.

4. DAN BEJRUT – cjelodnevni izlet BAALBEK – ANJAR

Doručak. Odlazak u smjeru sirijske granice preko planine Libanon u dolinu Bekaa, prema Anjaru, jedinstvenom utvrđenom gradu izgrađenom u 8. stoljeću. Izgradio ga je damaški kalif iz dinastije Omejida, a mjesto je poznato kao Pustinjska palača. Slijedi obilazak arheološkog lokaliteta (ulaznica uključena) s kojega se pruža prekrasan pogled na planinu Libanon. Nakon razgleda, idemo prema gradu Baalbeku, najpoznatijem po izvrsno sačuvanim ruševinama rimskih hramova (Jupitera, Venere i Bakusa), tada rimskog grada Heliopolisa, svojedobno jednog od najbitnijih svetišta Rimskog carstva. Baalbek je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine još 1984. godine, a nekad je smatran i jednim od čuda antičkog svijeta (uključena ulaznica za arheološki lokalitet). Po završetku razgleda Baalbeka, ručak u lokalnom restoranu (uključen u cijenu). Preporučamo probati lokalni specijalitet Sfiha, koji u originalnom obliku možete naći samo u okolici Baalbeka. U poslijepodnevnim satima povratak u Bejrut. Noćenje.

5. DAN BEJRUT – ISTANBUL – ZAGREB

Nakon doručka slobodno vrijeme do odjave iz hotela i odlaska prema zračnoj luci Bejrut. Prijava na let i polijetanje zrakoplova prema Istanbulu u 14.50 sati na liniji TK825 (Turkish Airlines). Dolazak u Istanbul predviđen je u 18.00 sati, a potom nastavak leta za Zagreb u 19.00 sati na liniji TK1055 (Turkish Airlines). Dolazak u Zagreb predviđen je u 19.10 sati po hrvatskom vremenu.


CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI:

 • 14.11. FIRST MINUTE CIJENA 999,00€/7.526,97 kn / Redovna cijena: 1.039,00€/7.828,35 kn
 • 19.02. FIRST MINUTE CIJENA 959,00€/7.225,59 kn / Redovna cijena: 999,00€/7.526,97 kn
 • 08.04. FIRST MINUTE CIJENA 1.099,00€/8.280,42 kn / Redovna cijena: 1.139,00€/8.581,80 kn
 • 30.05. FIRST MINUTE CIJENA 1.059,00€/7.979,04 kn / Redovna cijena: 1.099,00€/8.280,42 kn

  • Zrakoplovne pristojbe uključene su u cijenu aranžmana.
  • First Minute popust 40 € (301,38 kn) za rezervacije do 45 dana prije polaska ili popunjenja kapaciteta po first minute cijeni.

Doplata za jednokrevetnu sobu: 160 € (1.205,52 kn)

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi
 • pristojbe zračnih luka
 • uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm), obrok na letu
 • smještaj na osnovi 4 noćenja s doručkom u hotelu 4* prema programu
 • grupne prijevoze i razglede prema programu
 • poludnevni razgled Bejruta u pratnji lokalnog vodiča s uključenim ručkom
 • cjelodnevni izlet Jeita – Harissa – Byblos s uključenim ručkom
 • cjelodnevni izlet Baalbek – Anjar s uključenim ručkom
 • ulaznicu za špilju Jeita
 • ulaznicu za križarsku utvrdu u Byblosu
 • kartu za vožnju žičarom/uspinjačom u Harissi
 • ulaznicu za arheološki lokalitet u Anjaru
 • ulaznicu za arheološki lokalitet u Baalbeku
 • lokalne vodiče na engleskom jeziku
 • voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • jamčevinu i trošak organizacije putovanja

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • doplatu za jednokrevetnu sobu 160 € (1.205,52 kn)
 • napojnice za lokalne vodiče i vozače 40 USD (obavezna doplata na licu mjesta, voditelju putovanja)
 • dodatne usluge, obroke, izlete i sve što nije navedeno pod stavkom “cijena po osobi uključuje”
 • putno osiguranje (preporučujemo)

Doplate

 • doplata za jednokrevetnu sobu 160 € (1.205,52 kn)
 • obavezna doplata za napojnice za lokalne vodiče i vozače 40 USD (plaćanje na licu mjesta voditelju putovanja)

VIZA ZA LIBANON:

Hrvatska je uvrštena u skupinu zemalja čijim se državljanima za ulazak u Libanon vize izdaju u zrakoplovnoj ili pomorskoj luci besplatno po prispijeću i to na rok od 30 dana s mogućim produženjem na rok do 90 dana.

VAŽNO: Ulazak u Libanon nije dozvoljen putnicima s izraelskim pečatom u putovnici.


Napomene

- Kategorija hotela odgovora službenoj kategorizaciji hotela u Libanonu i nije usporediva s kategorizacijom hotela drugih zemalja.

- Putovnica mora vrijediti još najmanje šest mjeseci od ulaska u zemlje u koje se putuje

- Molimo da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

- U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.


Korisne informacije:

LIBANON

Naziv države: Libanonska Republika
Površina: 10.500 km2
Stanovništvo: 3,72milijuna
Glavni grad: Bejrut
Službeni jezik: arapski (zastupljeni također francuski i engleski)
Pozivni broj: +961
Vremenska razlika: +1 sat
Hrana: Libanonci imaju odličnu i nadaleko poznatu kuhinju. Poznata ukusna jela su baba-ghanoush – spravljen od pečenog patlidžana; falafel – duboko pržene okruglice od mješavine začina i slanutka, shawarma – sendvič s mariniranim mesom s grila. Važan sastojak libanonskih jela je humus – mješavina slanutka, tahini sezama, soka od limuna i češnjaka, a obično se jede s libanonskim kruhom. Najpoznatiji desert je baklava.
Piće: Preporučuje se piti flaširana voda. Libanonsko nacionalno piće je arak, liker s okusom anisa koje se obično poslužuje uz tradicionalna libanonska jela. Uz arak, Libanonci imaju dugu tradiciju pijenja vina.
Zdravstvene informacije: Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije prisutna. Više informacija o zdravstvenim savjetima na putovanju možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2013/11/Upute-za-%C4%8Duvanje-zdravlja-na-putovanju.pdf
Valuta: libanonska funta (LBP); 1 EUR = 1.849,77 LBP ; 1 USD = 1.507,50 LBP; (svibanj 2018.)
Novac: Sa sobom ponesite dolare jer ih primaju svugdje. U skupljim restoranima, hotelima i trgovačkim centrima cijene često i izražavaju u dolarima. Dobro je da sa sobom ponesete manje denominacije dolara (1, 20 i 50) jer ćete razne usluge moći plaćati u dolarima. Mijenjajte manje iznose novca jer ćete LBP uglavnom koristiti samo za napojnice i eventualne vožnje taksijem. Bankomati primaju većinu kartica i moguće ih je naći posvuda.
Viza: Potrebna. Dobiva se na ulazu u zemlju i trenutno je besplatna.
Odjeća: Preporučujemo slojevitu “casual” odjeću i poneki lijepi komad za možebitne večernje izlaske u Bejrutu.
Klima: Klima u Libanonu je umjerena mediteranska, s toplim i suhim ljetima te hladnim i kišnim zimama. Godišnje u prosjeku imaju oko 300 sunčanih dana, dok je siječanj najkišniji mjesec u godini. Zime su hladnije, no za naše pojmove ugodne, s prosječnom temperaturom oko 15 stupnjeva, osim u gorju koje primi dosta snijega. Putovati se može tokom cijele godine, no najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (ožujak do svibanj) i jesen (rujan do studeni).
Električna energija: Koristi se napon od 220 volti i utičnice su kao kod nas.
Mobilni telefoni i Internet: Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Libanonom. Internet je dostupan gotovo svugdje.

Za ovo putovanje vrijede sljedeći  Opći uvjeti putovanja.

Šifra: bejrutcity031


Termini

Datum polaska Datum povratka Cijena Mjesto polaska Napomena
14.11.2023. 18.11.2023. 999,00 EUR
(7527 HRK)
Zagreb Uključene aviopristojbe Rezerviraj putovanje
19.02.2024. 23.02.2024. 959,00 EUR
(7226 HRK)
Zagreb Uključene aviopristojbe Rezerviraj putovanje
08.04.2024. 12.04.2024. 1.099,00 EUR
(8280 HRK)
Zagreb Uključene aviopristojbe Rezerviraj putovanje
30.05.2024. 03.06.2024. 1.059,00 EUR
(7979 HRK)
Zagreb Uključene aviopristojbe Rezerviraj putovanje