Kapadokija i Mala Azija - 10 dana


O putovanju


KAPADOKIJA I MALA AZIJA - 10 dana, zrakoplovom iz Zagreba

Termin putovanja:

 • 12.04.-21.04.2020.

Vrijednost više:

 • 7 noćenja s uslugom polupansiona na turi
 • uključene sve ulaznice prema programu

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan / ZAGREB – ISTANBUL – IZNIK – ESKISEHIR
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polaska zrakoplova. Nakon preuzimanja putne dokumentacije prijava na let i polijetanje zrakoplova prema Istanbulu na liniji TK 1054 (Turkish Airlines) u 09.10 sati. Dolazak u Istanbul predviđen je u 12.25 sati po lokalnom vremenu. Prelazak preko mosta Osman Gazi koji spaja dvije obale Mramornog mora, četvrti najduži most te vrste na svijetu. Po dolasku u Iznik, grad koji je od 16. st poznat po svojim tvornicama cigli i pločica, koje su služile za ukrašavanje najpoznatijih građevina i hramova. Slijedi razgled grada. Središte grada okruženo je rimskim i bizantskim zidinama. Posjet crkvi Sv. Sofija. Katedrala ima prekrasne mozaik pločnike i freske. Zbirka arheološkog muzeja sadrži drevnu zbirku pločica i antikviteta iz rimskih vremena. Nastavak puta prema Eskisehir. Dolazak u hotel, večera i noćenje.

2. dan / ESKISEHIR – BEYPAZARI – ANKARA
Doručak, odlazak na razgled Eskisehira s posjetom Eti Eskisehir Arheološkog muzeja koji sadrži oko 22.500 artefakata od kojih je izloženo 2.000 komada. Nastavak razgleda s posjetom Muzeju voštanih figura Profesora Yilmaz Büyükerşen. U ovom zanimljivom muzeju nalazi se mnoštvo skulptura povijesnih ličnosti,
političara te glumaca i pjevača. Slijedi šetnja po Odunpazari, gradiću koji ima bogatu povijest, te prema nekim istraživanjima smatra se mjestom osnivanja Osmanskog carstva u 13 st. Posjetit ćemo Odunpazarı Modern Museum koji obuhvaća tematike muzeologije i moderne tehnologije. Projekt je prezentiran kroz digitalne zapise i usmene prezentacije povijesti, umjestnosti, sporta, obrazovanja, gospodarstva itd. Posjet Beypazaru, slikovitom osmanskom gradu, koji je vikend odredište stanovnika Ankare, a smješten je iznad doline Inozu. Nastavak putovanja prema Ankari. Dolazak u hotel, smještaj, večera i noćenje.

3. dan / ANKARA – KAYSERI
Doručak. Slijedi panoramski razgled glavnog grada Republike Turske uključujući vidikovac (ankarska tvrđava), Citadelu i muzej Anatolskih civilizacija. Odlazak do Anitkabira - monumentalnog mauzoleja Mustafe Kemala Atatürka, utemeljitelja moderne Turske. Sama grobnica zapravo čini samo mali dio ovog kompleksa, koji se sastoji od muzeja i ceremonijalnog dvorišta. Slobodno vrijeme za ručak, shopping i osobne programe. Nastavak puta prema Kayseri. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

4. dan / KAYSERI – KAPADOKIJA
Doručak. Razgled grada Kayseri koji je jedan od najznačajnijih industrijskih i trgovačkih središta u Turskoj. Posjet armenskoj crkvi Surp Krikor Lusavoriç iz 11. stoljeća. Njen interijer s kupolama, upotpunjen razrušenim freskama i tri pozlaćena oltara, daje uvid na Kayserijeve, nekada žive armenske zajednice. Posjet muzeju civilizacije Seljuka, smještenom u restauriranoj Çifte Medrese - bolnici i sjemeništu iz 13. stoljeća. Slijedi odlazak na cjelodnevno razgledanje pokrajine Kapadokije. U ovoj srednjovjekovnoj regiji nalaze se izvanredna čuda prirode kao što su stožasti vilinski dimnjaci i u stijenama izgrađene kuće. Obilazak otvorenog muzeja Goreme sa svojim neobičnim vulkanskim stijenama, smještenog u istoimenoj dolini. Obilazak doline Zelve, smještene u uskoj dolini gdje se nalaze neke od najboljih primjera kuća i crkava u stijenama. Dolina je predstavljala sigurno mjesto za skrivanje kršćana od rimskih i arapskih osvajača. Slijedi razgled impozantne doline Pasabaglari i posjet Crkvi djevice Marije. Slijedi odlazak u Mustafapaşa, jedno je od najljepših sela u Kapadokiji. U prošlom stoljeću bilo je središte Kapadokije, a bogati Osmanlije su ovde gradili svoje veličanstvene vile. Nastavak obilaska gradiću Uçhisar. Utvrda Uçhisar je kroz povijest bila utočište, zbog svog prirodnog oblika, te je unutrašnjost same utvrde labirint. Posjet podzemnom gradu Kaymakli koji sadrži labirint tunela i soba urezanih u osam nivoa duboko u zemlju, iako su samo četiri otvorene za javnost. Povratak u Kayseri, večere i noćenja.

5. dan / KAYSERI – KAPADOKIJA – KONYA
Doručak. Polazak prema Konyi, razgled Guzelyurta – padine obrušenih kamenih kuća, okružene brežuljcima i manastirom na jezeru. Nastavak puta prema jedinstvenoj dolini rijeke Ihlara koja je bila omiljeno utočište bizantskih monarha, koji su urezali crkve u podnožje svojih visokih litica. Dolazak u Sultanhan, najveći karavansaraj u Anatoliji, izgrađen je 1229. godine, a obnovljen 1278. godine nakon požara. Kroz divno urezani ulaz u istočnom zidu dugom 50 m, na sredini otvorenog dvorišta nalazi se uzdignuti mescit (prostorija za molitvu) koja je okružena prostorijama za spavanje, ručanje i kuhanje. Dolazak u Konyu, večera i noćenje.

6. dan / KONYA – PAMUKKALE
Doručak. Slijedi obilazak Konye, staroturske prijestolnice. Obilazak muzeja Mevlana, danas važnog hodočasničkog mjesta i originalnog sjedišta Mevlana -“vrtećih derviša”. Tu se nalazi grob i svetilište Mevlana Jalaluddin Rumija - islamskog filozofa, teologa, pravnika, pjesnika i derviša iz 13. stoljeća. Nakon slobodnog vremena slijedi vožnja prema Pamukkalama. Ovaj čudesan plato boje bijelog pamuka stvorile su naslage vode bogate kalcijem. Usputna posjeta Laodikeji. Laodikeja je nekad bila uspješan trgovački grad, poznat po svojoj crnoj vuni, bankarstvu i lijekovima. Obilazak Hierapolisa, drevnog lječilišta koji je osnovan oko 190. godine prije Krista. Ovdje su ostaci crkve i grob apostola sv. Filipa, amfiteatar i groblje sa sarkofazima. Obilazak samih Pamukkala, gdje izvire topla, ljekovita voda. Ovisno o vremenskim prilikama predviđa se i kupanje u termalnim bazenima. Prijava u hotel, večera i noćenje.

7. dan / PAMUKKALE – IZMIR
Nakon doručka i odjave iz hotela odlazak prema Afrodisiasu, drevnom hramu posvećenom Afroditi, božici ljubavi, dodan na Unescov popis svjetske kulturne baštine 2017. godine. Izdvajamo mramorne reljefe u muzeju Sevgi Gönül Salonu, hram Afrodite, kazalište od bijelog mramora i fascinantan stadion dugačak 270 m sa svojih 30.000 mjesta. Nastavak putovanja prema Efesu uz zaustavljanje kod kuće Djevice Marije. Ovu kuću, u blizini Efesa u Turskoj, mnogi muslimani i kršćani smatraju mjestom gdje je Djevica Marija živjela nakon raspeća Kristova. Po dolasku obilazak Efesa - antičke metropole, ostataka velikog kazališta, Odeona, biblioteke, rimskih termi, agore te ostataka jednog od sedam čuda starog vijeka – Artemidinog hrama i bazilike apostola Sv. Ivana. Nastavak putovanja prema Izmiru. Večera i noćenje.

8. dan / IZMIR – ISTANBUL
Doručak. Odlazak u panoramski razgled Izmira. Bogata povijesna baština ovoga grada svjedoči da je stoljećima bio dom Grka, Armena, Židova, Levantinaca i Turaka. Nastavak puta za Istanbul. Dolazak u Istanbul, smještaj u hotel. U poslijepodnevnim satima predlažemo fakultativni izlet: krstarenje Bosporom, morskim tjesnacem koji razdvaja Europu i Aziju. Plovidba tijekom koje možete uživati u pogledu na carske palače, tvrđave i romantična mjestašca Bosporskog prolaza uz objašnjenja lokalnog vodiča. Povratak u hotel, večera i noćenje.

9. dan / ISTANBUL
Doručak. Fakultativni cjelodnevni razgled Istanbula autobusom u pratnji lokalnog vodiča i pratitelja putovanja; razgled Plave džamije, monumentalnog zdanja i posljednje velike kraljevske džamije, koju je sa 6 minareta izgradio Mehmet Aga da bi nadmašio poznatu Aja Sofiju, posjet Hipodromu i posjet Aja Sofiji, najpoznatijoj građevini Istanbula sagrađenoj u doba cara Justinijana koja je prvotno bila najveća crkva u Bizantskom carstvu, a naknadno pretvorena u džamiju te je danas jedno od najvećih graditeljskih dostignuća, zatim posjet Topkapi palači – bivšoj Sultanovoj palači. Poslijepodne odlazak na Grand Bazaar (Kapali Čaršiju), najveću tržnicu u Turskoj, poznatu po zlatu, tkanini, keramici, slasticama i suvenirima. Povratak u hotel. Noćenje.
Fakultativno – mogućnost odlaska na večeru sa show programom.

10. dan ISTANBUL – ZAGREB
Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vrijeme do transfera u zračnu luku. Ovisno o Vašim željama možete krenuti u šetnju ili gradskim prijevozom preko povijesnog do modernog dijela Istanbula na azijskoj strani, razgledati znamenitosti poput bizantske cisterne, džamije Rustem Paše, Fatih džamije ili posjetiti Dolmabahče palaču (javni ili taksi prijevoz kao i ulaznice plaćaju se na licu mjesta). Organizirani prijevoz do zračne luke. Prijava na let za Zagreb i polijetanje zrakoplova u 18:10 sati na liniji TK 1055 (Turkish Airlines). Dolazak u Zagreb u 19:20 sati po lokalnom vremenu.


First minute cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 8.110 kn

Redovna cijena: 8.480 kn

FIRST MINUTE POPUST NA OSNOVNU CIJENU ZA REZERVACIJE DO 12.3.2020.

Zrakoplovne pristojbe (1.090 kn) uključene su u cijenu paket-aranžmana.

Doplata za jednokrevetnu sobu: 1.890 kn

Popusti:

 • Popust za mladence 7% na osnovnu cijenu aranžmana. Popust vrijedi uz priloženu potvrdu o vjenčanju (do 4 mjeseca nakon vjenčanja) i ne može se kombinirati s drugim popustima.

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

 • Prijevoz zrakoplovom Zagreb-Istanbul-Zagreb,
 • zrakoplovne pristojbe,
 • smještaj u hotelima 4* u dvokrevetnim standard sobama na bazi 9 noćenja
  • 7 noćenja s uslugom polupansiona na turi i
  • 2 noćenja s doručkom u Istanbulu,
 • autobus za vrijeme cijele ture,
 • uslugu voditelja putovanja i lokalnog vodiča,
 • ulaznice prema programu – Kapadokija: Goreme, Uchisar, Zelve, Pasabaglari, Derinkuyu, Soganli, Ihlara, Guzelyurt, Sultanhani; Konya: Hierapolis, Laodiceia; Pamukkale: Aphrodisias, Efez: House of Virgin Mary, St. Jean Basilica, Isabey Mosque, Artemis temle, Cave of 7 sleepers; Izmir: Pergamon Aesclapeion i Acropolis,
 • troškove organizacije i prodaje putovanja.

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • vizu za Tursku,
 • uslugu izdavanja vize (70 kn),
 • ulaznice za objekte i sadržaje koji nisu navedeni u programu,
 • napojnice vozaču i lokalnom vodiču (preporuka ca. 40 eur po osobi),
 • putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja (preporučujemo).

Fakultativni izleti:

 • Poludnevni razgled Istanbula autobusom s ulaznicama za Aja Sofiju i Topkapi palaču (za minimalan broj od 10 prijavljenih putnika) - 300 kn
 • Krstarenje Bosporom, cijena uključuje transfer do pristaništa, lokalnog vodiča, vožnju brodom i ručak (bez pića) - 420 kn
 • Večera uz show u Restoranu Sultana's 1001 noć, Cijena uključuje transfer, show program, večeru i piće (2 čaše vina ili 2 piva ili 2 soka) - 390 kn
 • Let balonom u Kapadokiji - informativna cijena 170 eur (doplata ma licu mjesta).

Napomene

VIZA ZA TURSKU:

 • Hrvatski državljani koji putuju u Republiku Tursku trebaju imati vizu.
  Putnici za elektronsku vizu mogu aplicirati putem internetske stranice
  www.evisa.gov.tr
 • Cijena online vize je 35,88 USD - Multiple Entry Visa koja vrijedi 180 dana, a unutar tog perioda dozvoljen je boravak u Republici Turskoj najviše 90 dana.
 • Putovnica treba važiti najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u zemlju.
 • Organizator radi besplatno uslugu apliciranja u ime i za račun putnika, ukoliko na vrijeme dostavite ispunjen formular na prodajno mjesto, do 10 dana prije polaska. Viza će putnicima biti uručena u začnoj luci na dan putovanja od strane voditelja putovanja.

Važno:

 • Hoteli se nalaze u navedenim gradovima ili u okolici gradova.
 • Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i iznos pristojbe potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
 • Promjena imena putnika nije moguća bez odobrenja zrakoplovne kompanije uz naknadu koja se propisuje. Organizator zadržava pravo promjene letova.
 • Organizator može promijeniti redoslijed obilaska, ali se obvezuje da će program izvršiti u cjelosti. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed.
 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemalja u koje se putuje i može biti različita od europskih standarda.

Korisne informacije:

Službeno ime države: Republika Turska
Glavni grad: Ankara
Vremenska razlika: +1 sat u odnosu na Hrvatsku
Službeni jezik: turski
Novčana jedinica: Nova turska lira (TRY); 1 EUR = 5,95 TRY.
Kreditne kartice Master Card i Visa se prihvaćaju u svim trgovinama ugostiteljskim objektima, dok American
Express i Diners rjeđe.
Stanovništvo: 70.413.958
Klima (meteorološki uvjeti): Klima je na jugozapadu Turske mediteranska, u centralnom području
kontinentalna, a na planinskom istoku oštra kontinentalna sa vrlo niskim temperaturama zimi. Na crnomorskoj
obali često kiši.
Telefonija: Korištenje mobilnih uređaja moguće (T-Mobile, Vipnet i Tele2 imaju potpisane ugovore o roamingu s
lokalnim operaterima)
Hrana: turska kuhinja je poznata po raznolikosti. Podjednako su zastupljena jela od ribe i morskih plodova kao i
mesna jela. Obilje povrća pripremljeno na najrazličitije načine obogaćuje ovu mediteransko-orijentalnu kuhinju.
Neobično velik izbor jela u hotelskim restoranima tijekom putovanja oduševit će gurmane.
Piće: Turci osim kave (2-5 lira) podjednako konzumiraju i čaj (2-3 lire) koji će vam često biti ponuđen u trgovini i
sl. Kao sekularna država, nema zakonskih ograničenja u konzumiranju alkohola, iako ćete ga ponegdje teže naći.
Preporučuje se piti kupovna voda u bocama (cca 1-2 lire).
Odjeća i obuća: preporučamo jednostavnu odjeću i udobnu obuću. Duge suknje i duge hlače bit
će u skladu s očekivanjem lokalnog stanovništva u manjim gradovima i selima gdje inače nema puno turista.
Također, ženama savjetujemo ponijeti lagani šal, koji može poslužiti i kao pokrivalo za glavu pri razgledavanju
muslimanskih vjerskih objekata. Prilikom ulaska u muslimanske vjerske objekte, turisti se trebaju držati običaja
vezanih za odjeću i obuću (pokrivene ruke i noge, žene-pokrivena kosa maramom, obuću izuti ispred džamije).
Napojnice smatraju svojim pravom za obavljenu uslugu.
Električni napon: 220 V, ali preporuča se ponijeti univerzalni putnički adapter.

Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

MINIMALNI BROJ PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 15

Za ovo putovanje vrijede sljedeći Opći uvjeti putovanja.

Šifra: kapadokija09


Termini

Datum polaska Datum povratka Cijena Mjesto polaska Napomena
12.04.2020. 21.04.2020. 8.110 kn Zagreb Uključene aviopristojbe (first minute) Rezerviraj putovanje