Kalifornija i Zlatni zapad Amerike - 12 dana


O putovanju


Kalifornija i Zlatni zapad Amerike

12 dana zrakoplovom iz Zagreba

Grupni polasci:

 • 18.08. - 29.08.2023.
 • 26.04. - 07.05.2023.
 • 15.08. - 26.08.2024.

VRIJEDNOST VIŠE:

 • Program koji spaja vrevu velikih gradova te mir i spokoj nacionalnih parkova
 • Boravak u Las Vegasu, najzabavnijem američkom gradu
 • Vožnja preko čuvenog mosta Golden Gate u San Franciscu
 • Zrakoplovne pristojbe uključene u cijenu

PROGRAM PUTOVANJA:

1. DAN ZAGREB – AMSTERDAM – LOS ANGELES

Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova. Nakon preuzimanja putne dokumentacija prijava na let za Amsterdam na liniji KL1938 (KLM) u 6.25 sati. Dolazak u Amsterdam u 8.25 sati. Nastavak putovanja prema Los Angelesu na liniji KL601 (KLM) u 9.50 sati. Obroci za vrijeme leta. Po dolasku u Los Angeles u 11.50 sati po lokalnom vremenu (vremenska razlika -9 sati u odnosu na Hrvatsku), a nakon pograničnih formalnosti i preuzimanja prtljage organizirani prijevoz do hotela. Prijava i smještaj u hotel. Slobodno poslijepodne za odmor i vlastite aktivnosti. Noćenje.

2. DAN LOS ANGELES

Doručak, a zatim krećemo u obilazak „Grada Anđela“. Obići ćemo glavne znamenitosti grada uz neizbježan Beverly Hills, Hollywood i Sunset Strip. Los Angeles je najmnogoljudniji grad Kalifornije te drugi po veličini u SAD-u. Osnovao ga je 1781. godine španjolski guverner Felipe de Neve, Los Angeles danas je globalna metropola u svim područjima ljudskog djelovanja, s više od 840 muzeja i galerija (najviše po glavi stanovnika na svijetu), a najpoznatiji je po neizmjernoj industriji zabave, filma i glazbe. Šetnja Downtownom, financijskim središtem grada: Civic centrar, Cily Hall (gradska vijećnica), katedrala, Palača pravde, koncertna dvorana Walt Disney, Dorothy Chandler Pavillion. Slijedi četvrt El Pueblo, najstarija u gradu, španjolska naseobina iz 1781. godine iz koje je izrastao ovaj velegrad. Vožnja do Hollywooda, sa svojim slavnim bulevarima i kinematografima. Šetnja „Stazom slavnih“ (Walk of Fame). U nastavku razgleda vožnja kroz četvrt Beverly Hills poznatoj po vilama bogatih i slavnih, kao i po luksuznim trgovinama u ulici Rodeo Drive. Dan ćemo završiti u poznatom ljetovalištu Santa Monica na pacifičkoj obali uz posjet nezaobilaznom doku Santa Monica Pier pretvorenog u zabavni centar te šetnju poznatom plažom Venice Beach. Povratak u hotel. Noćenje.

3. DAN LOS ANGELS – PALM SPRINGS – PHOENIX – SCOTTSDALE

Doručak. Odjava iz hotela i početak ture. Vozimo prema državi Arizoni. Na putu ćemo proći kroz poznati Palm Springs, omiljeno odmaralište 50-ih i 60-ih, zvijezda poput Franka Sinatre, Jerry Lewisa koje je s vremenom polako izgubilo stari sjaj. Arizona je zemlja američkih Indijanaca gdje planine i kanjoni mijenjaju boje i oblike usred ničega. Preko Phoenixa dolazak do grada Scottsdale koji broji preko 300 sunčanih dana u godini. Turistički grad u kojem su sačuvani tragovi „Starog Zapada“ spojeni s modernom arhitekturom. U izlozima prodavaonica mogu se vidjeti i kupiti staromodni kaubojski odjevni predmeti, dok se s druge strane možete upustiti u avanturu šetnje po shopping centrima, koji su kombinacija luksuzne kupovine, modernih galerija uz velik izbor restorana za svačiji ukus. Smještaj u hotel i noćenje.

4. DAN SCOTTSDALE – SEDONA – GRAND CANYON

Doručak i odjava iz hotela. Nastavak putovanja prema sjeverozapadu kroz Arizonu sa usputnim zaustavljanjem u Oak Creek Canyonu, koji je svjetski poznata prirodna kulisa gdje su snimani neki od najpoznatijih filmskih hitova. Dolazak u unutrašnjost parka Grand Canyona u vrijeme zalaska sunca, te smještaj u hotel (smještaj je predviđen u hotelu koji se nalazi unutar parka, no obzirom na visoku sezonu smještaj može biti i u okolici parka). Grand Canyon se rasprostire na 4.926,66 kvadratnih kilometara, izrazito je dubok, 1.6 km i dug čak 446 km, a na nekim je mjestima širok do 29 km. Kroz povijest Grand Canyon je bio izložen stalnim utjecajima rijeke Colorado i njenih pritoka koje su, sloj po sloj, oblikovale današnji izgled klanca, dok se koloradska visoravan u isto vrijeme uzdizala. Noćenje u hotelu.

5. DAN GRAND CANYON – LAKE POWELL – BRYCE CANYON

Doručak i odjava iz hotela. Odlazak na izlet autobusom u Nacionalni park Grand Canyon koji je dom 446 kilometara dugog kanjona isklesanog rijekom Colorado, a koji svojim slojevima otkriva milijune godina geološke povijesti. Po dolasku u nacionalni park, slobodno vrijeme za istraživanje kanjona panoramski i pješice. Mogućnost vožnje helikopterom iznad kanjona (ulaznica za Nacionalni park uključena je u cijenu). Zatim nastavak prema Lake Powellu, umjetnom jezeru rijeke Colorado, na samoj granici Utaha i Arizone. U predvečer dolazak u područje Bryce kanjona, smještaj u hotel, noćenje.

6. DAN BRYCE CANYON – ZION PARK – LAS VEGAS

Doručak i odjava iz hotela. Prije podne predviđeno je za razgled Nacionalnog parka Bryce Canyon, a u poslijepodnevnim satima posjetit ćemo Nacionalni park Zion (ulaznice su uključene u cijenu programa). Za Bryce Canyon mnogi kažu da je poseban, čak i puno ljepši od Grand Canyona. Kameni stubovi koji su erozijom dobili izgled spirale nazivaju se i Hoodoos (vrsta magije). Među poznatijim formacijama je Thorov čekić. Od životinjskog svijeta ovdje obitavaju planinski lavovi, jeleni, crni medvjedi, losovi, antilope, lisice, više vrsti glodavaca, prerijski pas te preko 160 vrsta ptica kojima je ovaj park dom i po njemu se slobodno kreću. Proći ćete i kroz posebno mjesto, kojemu i samo ime kaže Zion Park – mjesto bijega, mira. Najpoznatiji dio parka su Velike stepenice (Grand Stairs), fantastične geološke formacije nastale sedimentacijom tla milijunima godina. Nastavak putovanja prema Las Vegasu. Dolazak u večernjim satima, smještaj u hotel i noćenje.

7. DAN LAS VEGAS

Doručak. Las Vegas je najveći grad u Nevadi smješten u srcu pustinje, okružen brdima i prerezan „Stripom“ - ulicom dužine cca 4 kilometra, na kojoj se nalazi pedesetak kazina i svjetski poznatih hotelskih lanaca. Grad se doživljava noću, po zalasku sunca, kad se upale neonska svjetla, on oživi i postaje mjesto zabave i dobrog provoda. U vrhunskim hotelima poput Bellagia, Venetian-a, Ceasers Palace, Treasure Island-a i mnogih drugih, čije pozornice svaku ožive uz najpoznatija imena plesne, glumačke i muzičke scene. Nemoguće je u toj atmosferi odoljeti barem jednom pokušaju dobitka jack pota u brojnim kockarnicama kao ni odlasku na neki od svjetski poznatih show programa gdje će se sigurno zateći neko poznato lice s crvenog tepiha i svjetskog jet seta. Noćenje u hotelu.

8. DAN LAS VEGAS – DEATH VALLEY – MAMMOTH LAKES

Doručak i odjava iz hotela. Nastavak putovanja kroz najpoznatiju pustinju „Death Walley“. Zaustavljanje u dolini koja je smještena ispod razine mora, a najniža joj je točka doseže -86 metara, što je najniža točka u zapadnoj hemisferi. Najtoplije i najsuše mjesto u ovom dijelu Amerike gdje temperature dosežu i do 50 stupnjeva. Zaustavit ćemo se na dva vidikovca „Zabriskie Point“ i „Dante's Point“ s kojih se pruža pogled na dolinu od kojeg ćete ostat bez daha. Kako ime govori da je to Dolina smrti, ova dolina je sve samo ne to. Mješavina oblika, tekstura, boja ovog prirodno nastalog krajolika obiluje kontrastima koje opisuju život milijunima godina. i Nastavak vožnje prema gradiću Mammoth Lakes u blizini Nacionalnog parka Yosemite. Prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

9. DAN MAMMOTH LAKES – NACIONALNI PARK YOSEMITE – SAN FRANICSCO

Doručak i odjava iz hotela. Nastavak putovanja prema Nacionalnom parku Yosemite, popularnom ljetnom odredištu milijuna posjetitelja. Upoznat ćemo kalifornijsku Sierra Nevadu, uživati u svježem zraku i planinskim jezerima na visini višoj od 3000 metara nadmorske visine. U Yosemiteu se nalazi najviša monolitna stijena na svijetu – El Capitan (914 m), najviši slapovi na sjevernoameričkom kontinentu – Yosemite Falls (739 m) te najviše drveće na svijetu – divovska sekvoja, koja može narasti i više od 100 metara u visinu, a promjer joj doseže do 10 metara. Park je od 1984. je na UNESCO-vu Popisu svjetske baštine. U ovoj netaknutoj prirodi i na svježem planinskom zraku provest ćemo nekoliko sati s lokalnim rendžerom koji će nas upoznati s ljepotama parka. Nastavljamo prema San Franciscu gdje dolazimo u večernjim satima preko mosta Oakland, odakle se jako dobro može vidjeti „City by the Bay“, kako popularno Amerikanci nazivaju ovaj grad. Prijava u hotel i noćenje.

10. DAN SAN FRANICSCO

Doručak. Odlazak autobusom u panoramski razgled San Francisca, vibrantnog grada koji je svoje ime dobio tek polovinom 19. stoljeća po Svetom Franji. Prije toga se zvao Yerba Buena. Popularna turistička destinacija poznata po hladnim ljetima, jutarnjim gustim maglama i brežuljcima, mješavini arhitekture te znamenitostima poput mosta Golden Gate, nekadašnjeg zatvora na otoku Alcatraz i najstarijoj i najvećoj kineskoj četvrti (Chinatown) u Sjevernoj Americi. Vožnja preko čuvenog mosta Golden Gate, Golden Gate Park, Twin Peaks, Fisherman’s Wharf, Civic Center, financijska četvrt, opera, gradska vijećnica, Cable Car, Victorian Homes, Nob Hill, Chinatown, Union Square. Završetak razgleda oko 14 sati, te slobodno poslijepodne za vlastite programe i aktivnosti. Ako ste planirali posjetiti zatvor Alcatraz, ulaznicu je potrebno kupiti nekoliko mjeseci ranije s obzirom na ograničenu raspoloživost mjesta). Noćenje.

11. DAN SAN FRANICSCO – PARIZ

Doručak i u za to predviđeno vrijeme odjava iz hotela. Slobodno vrijeme za osobne programe. Preporučujemo vožnju poznatim turističkim tramvajem (cable car), šetnju Kineskom četvrti, kupovinu suvenira ili last minute shopping. U poslijepodnevnim satima transfer u zračnu luku San Francisco i prijava na let za Pariz u 20.00 sati na liniji AF085 (Air France). Noćni let s obrocima tijekom leta.

12. DAN PARIZ – ZAGREB

Dolazak u Pariz predviđen je u 15.50 sati po srednjoeuropskom vremenu. Nastavak putovanja za Zagreb na liniji AF5074 (Air France) u 18.30 sati. Dolazak u Zagreb u 20.20 sati.


CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI:

 • 18.08.2023. FIRST MINUTE CIJENA 4.249,00€/32.014,09 kn / Redovna cijena 4.399,00€/33.144,27 kn
 • 26.04.2024. FIRST MINUTE CIJENA 3.849,00€/29.000,29 kn / Redovna cijena 3.999,00€/30.130,47 kn
 • 15.08.2024. FIRST MINUTE CIJENA 4.249,00€/32.014,09 kn / Redovna cijena 4.399,00€/33.144,27 kn
  • Zrakoplovne pristojbe uključene u cijenu!
  • First Minute popust 150 € (1.130,18 kn) za rezervacije do 60 dana prije polaska!

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

 • prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb - Los Angeles - San Francisco - Zagreb
 • zrakoplovne pristojbe i naknade
 • 1 komad prtljage do 23 kg koji se predaje i 1 komad ručne prtljage koji možete sa sobom ponijeti u putničku kabinu, maksimalne težine 8 kg i zbroja dimenzija do 115 cm (55x40x20)
  • 2 noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama u hotelu 4*u Los Angelesu
  • 1 noćenje s doručkom u dvokrevetnim sobama u hotelu 3*/4* u Scottsdaleu
  • 1 noćenje s doručkom u dvokrevetnim sobama u hotelu 3*/4* na području Grand Canyona
  • 2 noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama u hotelu 4* u Las Vegasu
  • 1 noćenje s doručkom u dvokrevetnim sobama u hotelu 3*/4* na području Nacionalnog parka Yosemite
  • 2 noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama u hotelu 4* u San Franciscu
 • sve prijevoze prema programu udobnim turističkim autobusom
 • voditelja na putovanju na hrvatskom jeziku
 • ulaznice za Nacionalne parkove: Grand Canyon, Lake Powell, Bryce, Zion, Death Valley i Yosemite
 • jamčevinu i troškove organizacije putovanja.

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • doplatu za jednokrevetnu sobu 995 € (7.496,83 kn)
 • dodatne usluge, obroke i fakultativne izlete
 • napojnice za lokalne vodiče i vozače
 • troškove osobne prirode (dodatni obroci, piće, telefon, izleti, razgledi...)
 • putno osiguranje (preporučujemo)

Doplate

 • Doplata za jednokrevetnu sobu: 995 € (7.496,83 kn)

Obavezne doplate:

 • Resort fee (hotelska naknada) – plaćanje na licu mjesta:
 • Las Vegas: 44,22 USD po osobi
 • San Francisco: 25 USD po osobi

Napomene i korisne informacije

Viza za SAD: nije potrebna od 22.10.2021. Potrebno se registrirati na poveznici https://esta.cbp.dhs.gov/ za ulazak u zemlju (ESTA - Electronic System for Travel Authorization). Trošak registracije 21 USD. Mogućnost posredovanja agencije pri registraciji uz trošak od 50 € (376,73 kn) po osobi. Putnici s valjanom američkom vizom nisu dužni napraviti ESTA registraciju. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili ambasadi zemlje u koju se putuje.

Važne napomene

- Kategorija hotela odgovara službenoj kategorizaciji SAD i nije usporediva s kategorizacijom hotela drugih zemalja.
- Molimo da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

- Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja, kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti. Zbog većih udaljenosti koje se tijekom putovanja prelaze autobusom, moguća su manja odstupanja u redoslijedu pružanja usluga; agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda itinerera putovanja ovisno o radnim vremenima lokaliteta koja se posjećuju.

- U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.

- Putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci nakon ulaska u zemlju. Prilikom rezervacije putovanja obavezno je dostaviti kopiju putovnice prodajnom mjestu. Za putnu dokumentaciju (putovnica, zrakoplovna karta) odgovoran je isključivo putnik.


KORISNE INFORMACIJE: SAD

Službeno ime: Sjedinjene Američke Države

Geografski položaj: Sjedinjene Američke države nalaze se u Sjevernoj Americi te se protežu od istočne obale, koja leži na Atlantskom oceanu, do zapadne obale, koja izlazi na Tihi ocean. Sjever SAD-a graniči s Kanadom, a južna granica zemlju dijeli od Meksika. SAD se sastoji od 50 saveznih država te je, ovisno o kriterijima mjerenja, treća, odnosno četvrta zemlja svijeta po površini, treća po broju stanovnika te prva po gospodarskoj snazi. Površina: 9.826.630 km2

Broj stanovnika: oko 313.218.000

Glavni grad: Washington, D.C.

Jezik: engleski

Religija: protestanti 52%, katolici 24%, mormoni 2%, židovi 1%, muslimani 1%, ostali 10%, ateisti 10%

Vremenska razlika: -9 sati u odnosu na Hrvatsku

Novčana jedinica: američki dolar (USD), 1 USD = oko 0,96 €

Kupovina: u Americi ćete naći ogromne shopping centre koje Amerikanci nazivaju shopping mall; otvoreni su svakim danom od 10 do 21 sat, a nedjeljom do 17 sati; američke veličine odjeće i obuće razlikuju se od onih europskih
Odjeća: udobna i lagana; za večernje sate potrebna je vesta ili jakna

Hrana u SAD-u je vrlo raznovrsna, a prehrambene specifičnosti ovise o kulturno-geografskim regijama. Hamburger je vjerojatno najpoznatije američko jelo. Roštilj je također popularan diljem zemlje, a neka od karakterističnih američkih jela su sendvič Philly cheesesteak (sir i govedina), a u New Yorku hot dog. Na jugu SAD-a hrana se tradicionalno priprema s puno ulja/masti. u Kaliforniji se kuhinja temelji na svježim, lokalnim i sezonskim namirnicama. Posjetitelji mogu birati između široke palete nacionalnih kuhinja koje su svoj put, što zahvaljujući useljenicima, što zahvaljujući međunarodnoj popularnosti (npr. talijanska i francuska kuhinja) pronašle do SAD-a. Vrlo su popularni restorani brze hrane. Neki od najvećih lanaca restorana, koji se ne mogu pronaći u Hrvatskoj, su Chick-Fil-A, Taco Bell (meksička hrana), Wendy's (svježa govedina), Dunkin' (poznati po krafnama, odnosno donutima), Olive Garden (tjestenina), Panda Express (kineska hrana), Chipotle (meksička hrana), itd.

Napon struje: 110V/120V (potreban je adapter)

Cijepljenje: nije potrebno

Viza: potrebna; nije moguće posredovanje agencije

Mobilne mreže: T-Mobile, A1 i Telemach partneri

Pozivni broj zemlje: +1

Korisna web stranica: www.usatourism.com

Klima: temperatura zraka: Los Angeles dnevna 24°C/noćna 15°C; Las Vegas dnevna 32°C/noćna 17°C; San

Francisco dnevna 19°C / noćna 11°C

Minimalan broj prijavljenih putnika za realizaciju aranžmana: 10

Za ovo putovanje vrijede sljedeći  Opći uvjeti putovanja.

Šifra: kalif12di031


Termini

Datum polaska Datum povratka Cijena Mjesto polaska Napomena
18.08.2023. 29.08.2023. 4.249,00 EUR
(32014 HRK)
Zagreb Uključene aviopristojbe Rezerviraj putovanje
26.04.2024. 07.05.2024. 3.849,00 EUR
(29000 HRK)
Zagreb Uključene aviopristojbe Rezerviraj putovanje
15.08.2024. 26.08.2024. 4.249,00 EUR
(32014 HRK)
Zagreb Uključene aviopristojbe Rezerviraj putovanje