Top 5 stvari koje morate vidjeti na Kreti

1. Istražite gradove Rethymnon i Chania

Ovo su dva najzanimljivija gradića na Kreti gdje možete uživati u povjesnim bogatstvima. Chania, na zapadnom dijelu otoka, poznata je po Starom gradu i venecijanskoj luci. Iako je dosta skup grad, osobito u pogledu restorana, vrijedi ga posjetiti i barem uživati u dugoj šetnji povjesnom jezgrom. Rethymnon je, za razliku od Chanie, dosta jeftiniji i ovdje možete pristojno pojesti ukusni ručak ili večeru u nekom od restorana. Poznat je po uskim uličicama i venecijanskoj utvrdi koju svakako vrijedi posjetiti. Ukoliko se u ovom gradu želite zadržati, tu je i vrlo pristupačna pješčana plaža.

Kreta ulica

2. Otok Spinalonga

Otok Spinalonga

Popularan otočić Spinalonga, originalnog naziva Kalydon, nalazi se na sjeveroistočnom dijelu Krete. Nekada je ovaj otočić bio sastavni dio Krete, no, tijekom venecijanske okupacije, otok je odsječen od obale kako bi se ovdje izgradila utvrda za obranu. Za vrijeme venecijanske vladavine, ovdje se prikupljala sol, a početkom 20. stoljeća služio je i kao kolonija gdje su se ljudi oboljeli od kuge stavljali u karantenu. Svakako otočić vrijedan posjeta gdje će Vam posebna atmosfera probuditi maštu.

3. Ruševine Knossosa

Prema mitologiji, ovdje je bilo središte legendarnog kralja Minosa. Dedal je u Knossosu izgradio labirint u kojem je Minotaur, čovjek-bik, bio zatvoren. Mnogi znanstvenici vjeruju kako se ovaj mit veže upravo za palaču Knossos budući da palača ima brojne koridore, prolaze i katove koji bi se lako mogli nazvati labirintom. Ruševine su otkrivene u 19. stoljeću, a slavni Arthur Evans dao je rekonstruirati dio palače.

Knossos

4. Balos plaža

Ako niste ljubitelj povijesti i istraživanja, opustite se u ovoj tirkiznoj laguni, Ovdje možete samo ležati, brčkati se u vodi i ne raditi apsolutno ništa. Opustite se na suncu i uživajte u miru i tišini. Za doći do ove prekrasne plaže potrebano je unajmiti automobil, ali pripremite se i na jedan spust s uzbrdice nakon parkiranja. Uzmite prikladnu obuću. Unatoč malo hodanja, nakon što ugledate ovu lagunu, oduševit ćete se.

5. Elafonisi plaža

Jedinstvena plaža na jugozapadnom dijelu Krete gdje je pijesak roze boje. Da, roza plaža! Ovaj fenomen nastao je zahvaljujući ružičastim koraljima i školjkama koje su bile ukopane u pijesak dugi niz godina tijekom erozije. Danas je ova plaža popularna turistička atrakcija. 

Elafonissi beach

Pogledajte cijene aranžmana i hotele na Kreti i otputujte na Zeusov otok.

Neotkriveni biser Italije s najljepšim pješčanim plažama - Kalabrija

Mnogi ne znaju o kojem je to divnom mjestu pod suncem riječ. Kada kažemo Kalabrija, prva asocijacija koja nam pada napamet je popularni hit "Destination Unknown...

Maldivi - nestvarni komadići raja

Prava je mjera Maldiva uzeti najbolje koliko možete jer poslije takvog putovanja svijet jednostavno više neće biti isto mjesto s kojeg ste krenuli. Drag...

Costa del Sol - andaluzijska obala sunca, mora i vrhunske gastronomije

Kada pomislimo na Španjolsku pomislimo na temperament, flamenco, sunce, more i pijesak, paellu i tapase, zvuk gitare. Kada tome pridodamo i Andaluziju, m...